Azért élsz, hogy dolgozz? – a munkamánia nyomában

A függőségekkel kapcsolatban hajlamosak vagyunk valamilyen – első látásra is – romboló tevékenységre gondolni. Az alkohol, drog, szerencsejáték túlzásba vitele sok esetben a társadalom megvetését is kiváltja – a stigma viszont nehezíti a felismerést, segítségkérést és gyógyulást. De mi a helyzet akkor, ha valami olyan tevékenység uralja napjainkat, ami egyébként hasznosnak mondható? Például mi a helyzet munkamánia esetén? Mariháziné Dombi Annamária írása.

Vannak olyan függőségek, amelyek még a szerhasználatnál is lassabban kúsznak be életünkbe. Felismerésüket nehezíti, hogy a társadalom elismert tevékenységként tartja őket számon. Az ilyen típusú függőségek egyike – hétköznapi kifejezéssel élve – a munkamánia. Dr. Kun Bernadette az ELTE docense arra hívja fel a figyelmet, hogy becslések szerint a magyar munkavállalók 7-8%-át érinti ez a probléma, akiknek nagy része a szellemi munkavállalók közül kerül ki.  Beszédes, hogy a problémakört a nemzetközi szakirodalom “munkaalkohilizmus” néven tartja számon -d e magyarul elterjedt még a munkafüggőség kifejezés is.

munkamánia munkafüggőség munkaalkoholizmus mik lehetnek a tünetek?

Mik lehetnek a munkamánia tünetei?

Ahogy minden függőség, úgy a munkamánia esetén is vannak figyelmeztető jelek. Hogy mik ezek?

  • Állandóan a munkára gondolsz. Nehezen tudsz kikapcsolódni szabadidődben, olyan, mintha soha nem tudnál leereszteni.
  • Tovább és többet foglalkozol a munkával, mint ahogy a munkaköröd előírja. Veled zárnak a takarítók, vagy home office-ban észre sem veszed, hogy hirtelen besötétedett. Ez azzal is járhat, hogy folyamatosan lemondod a korábban fontos baráti és családi eseményeket.
  • A viselkedéses függőségeknél a szerhasználathoz hasonlóan megjelenik, hogy a munka mindennél előbbre valóvá válik. A család és a barátok fokozatosan háttérbe szorulnak. Már nem is emlékszel, hogy mikor találkoztál velük utoljára.
  • Hosszútávon problémát okozhat a kimerültség, kialvatlanság.
  • Figyelemfelkeltő jel lehet, ha a körülötted lévők már folyamatosan jelzik, hogy ügyesebben kellene lavíroznod a munka és magánélet között.

Vagyis a munkamánia egy idő után gyakran fizikai és mentális kimerültséghez, a személyes kapcsolatok romlásához vezethet, mivel a munkafüggőségben szenvedő állandóan a munkára koncentrál, miközben elhanyagolja saját jólétét és a szeretteit. Emellett a túlzott munkavégzés oda vezethet, hogy csökkenhet a munkahelyi teljesítmény is, mert a kiégés és a stressz negatívan hathat nemcsak a hatékonyságára, de a kreativitására is.

De mi állhat a munkafüggőség hátterében?

Előfordulhat, hogy éppen hajtanod kell és a külső körülmények miatt tényleg nagyon sokat kell dolgoznod. Ám a munkafüggőség esetében nem a környezeti faktorok, hanem a belső kényszer a domináns.

Ahogy minden függőségnél, úgy a munkamánia hátterében is állhat az alacsony önértékelés – ez esetben még konkrétabban a félelem attól, hogy a munkád nélkül nem vagy elég értékes és szerethető.

Pedig a mentális egészség fenntartásához szükséges, hogy a fontos életterületeid egyensúlyban legyenek egymással. Ennek motorja pedig nem más, mint az önismeret!

Lehet, hogy itt az idő belevágni önmagad felfedezésébe? Ha a munkamánia fenti tünetei közül hármat jellemzőnek érzel magadra, nagyon is érdemes ezen elgondolkodnod, hiszen a “munkaalkoholizmus” idővel akár kiégéshez is vezethet!

Rövidebb távon már az is nagy lépés, ha a nyári időszakban beiktatsz magadnak szabadságot! Hasznos lehet, ha az utazás előtt maradj egy-két napot otthon, hogy legyen időd leereszteni és megérkezni önmagadhoz.

Ha pedig megérett benned a döntés a változáshoz, ne félj segítséget kérni! Erre akár egyéni és csoportos terápiás lehetőségek is rendelkezésedre állnak.

Mariháziné Dombi Annamária
Tanácsadó szakpszichológus, egyetemi tanársegéd, tréner

Hasznos lehet az ismerőseidnek is? Oszd meg!

Tetszett a cikk? Ezek is érdekelhetnek!

beilleszkedés az iskolába 01

Kapcsolódó szolgáltatásaink