Mi van velem? A szorongás leggyakoribb tünetei felnőtteknél és gyerekeknél

Olykor már előre tudjuk, hogy érkezik, máskor váratlanul ér minket, mint egy tavaszi záporeső, de olyan is van, hogy épp észrevétlenül lopakodik felénk. A szorongás felismerése azért is nehéz, mert több arca van és gyakran a tünetei sem egyértelműek.

Pedig a szorongás minden életkorban jelentkezhet, és fontos, hogy kezelni tudjuk ezt az állapotot. Ahogy az is, hogy ha ez egyedül nem megy, akkor időben segítséget tudjunk kérni egy szakembertől. Mivel mind a felnőtteknél, mind pedig a gyermekeknél sokféle szimptómákkal jelentkezhet, bemutatjuk a szorongás leggyakoribb tüneteit.

a szorongás leggyakoribb tünetei

A szorongás leggyakoribb tünetei felnőtteknél

  • Testi jelek: a szorongás leggyakoribb tünetei a felnőttek eseténen testi szimptómákként jelentkeznek. Ilyen lehet például a szívdobogás, a légszomj, különféle gyomorproblémák. De jelentkezhet izzadás vagy remegés is. Ezek a fizikai reakciók gyakran még tovább fokozódhatnak stresszes vagy szorongást kiváltó helyzetekben.
  • Mentális és érzelmi jelek: A felnőttek szorongása gyakran társul olyan gondolatokhoz és érzésekhez, mint például a folyamatos aggodalom, félelem, idegesség vagy kétségbeesés. Ezek annyira nyomasztóak lehetnek, hogy a szorongó felnőtt mentális állapota végül kihat a mindennapi életre és megnehezíti a normális munkavégzést is.
  • Életmódbeli és szociális jelek: A szorongás a mindennapi élet minden területét érintheti. Így – ahogy már fentebb említettük – befolyásolhatja a munkát, ám emellett negatív hatással lehet a társas kapcsolatokra és az életminőségre is. Az állandó stressz és félelem lehetetlenné teheti a hatékony problémamegoldást is.

A szorongás leggyakoribb tünetei gyerekeknél

  • Teljesítménybeli tünetek: A gyerekek szorongása gyakran az iskolai teljesítményükön keresztül mutatkozik meg. Ide tartozhat nemcsak a romló teljesítmény, vagy a szorongásos reakciók a megmérettetések  – dolgozatok, vizsgák, előadások és új helyzetek – előtt. De ugyanígy szorongásra utalhat a túlzott teljesítménykényszer is.
  • Testi tünetek: A szorongás leggyakoribb tünetei közé tartozik a gyerekeknél, hogy megváltoztnak az alvási és az étkezési szokásaik is. Ha egy gyereknél hirtelen rá nem jellemző alvászavarok, álmatlanság vagy rémálmok jelentkeznek, akkor érdemes a jelenség mögé nézni. Ugyanígy árulkodó lehet, ha a gyerek étkezési szokásai drasztikusan változnak és csak piszkálja az ételt, vagy épp ellenkezőleg, folyton rágcsálna valamit. De az is gyanús lehet, ha a gyerek gyakran panaszkodik hasfájásról, hányingerről, hasmenésről vagy akár fejfájásról.
  • Mentális és érzelmi jelek: A felnőttekhez hasonlóan a gyerekek szorongása is produkálhat mentális és érzelmi tüneteket. Árulkodó lehet, hogy a gyerek igyekszik a szorongást kiváltó helyzeteket elkerülni, vagy ha tőle szokatlan módon egyszer csak nehezére esik a kapcsolatteremtés. A szorongásos gyerekek viselkedése gyakran válik visszahúzódóvá  – de előfordulhat a másik véglet is, amikor  a szokásosnál nagyobb mértékben keresik mások társaságát, hogy ott megerősítésre találjanak, illetve hogy ne kelljen nehéz érzéseikkel egyedül lenniük.

Az időben történő felismerés és a megfelelő kezelés lehetőséget ad a szorongás leküzdésére minden korosztálynál. Ha pedig tartósan fennáll a szorongás, azaz hosszabb időn keresztül tapasztalsz magadon, gyermekeden szorongásra utaló tüneteket, érdemes szakemberhez fordulni és segítséget kérni.

Hasznos lehet az ismerőseidnek is? Oszd meg!

Tetszett a cikk? Ezek is érdekelhetnek!

beilleszkedés az iskolába 01

Kapcsolódó szolgáltatásaink