Gyerekközpontú válás – megvalósítható?

Kiséri-e a válást gyászreakció? Pszichológiai szempontból krízis-e a válás? Lehet-e – a gyermek szempontjából – jól válni? Milyen szempontokat érdemes szem előtt tartani a szülőknek egy válás során? Cikksorozatunk ezekben a kérdésekben igyekszik támpontokat adni. Hermann Kiss Fanni írása.

A válás, mint krízishelyzet

Minden válás krízishelyzetet teremthet, amiben a felnőttek párkapcsolati szerepük mellett a szülői szerepeikben is veszteséget élnek meg. A veszteség pedig azt jelenti, hogy a válásra is jellemzőek a feldolgozás szakaszai: tagadás, düh, alkudozás, depresszió és elfogadás.

gyerek, gyermek, válás, szülők, család, krízis, veszteség, pszichológia, mindwell, mindwell pszichológiai központ, kisgyermek, óvodás, iskolás, kiskamasz, gyermekközpontú válás

A gyerekközpontú válás megvalósulásához elengedhetetlen, hogy a szülőpár mindkét tagja eljusson az elfogadás szakaszába. Ebben az állapotban még ott lehet a fájdalom és a szomorúság, de már nem kudarcként vagy vereségként fogják fel, hanem egy adott probléma lehetséges megoldásaként. Vagyis megbékélnek azzal a felek, hogy a párkapcsolat véget ért.

A gyászfeldolgozás természetesen egy folyamatként valósul meg, amiben nagyon fontos szerepet játszik az idő is. Sok tényezőtől függ, kinek mennyi idő szükséges az elfogadáshoz. Például az egyéni személyiségjellemzők, korábbi tapasztalatok, családi minták és akár a párkapcsolat minősége is.

Önmagában a válás ténye hatalmas változással jár a szülők életében. De nagyon nagy különbség, hogy erre traumaként vagy krízisként tekintenek-e. Utóbbi esetén a válás során kialakult megváltozott élethelyzetben képesek megtalálni azokat a belső és külső erőforrásokat, amik segítségével megláthatják a krízisben a fejlődés lehetőségét, ami megújulást hozhat életünkbe. Így képesek lesznek kialakítani egy új és stabil identitást.

Két fontos szempont válás esetére

A válás alatt rengeteg negatív érzelmet élhetnek meg a felek: fájdalom, szomorúság, csalódottság, düh, kiszolgáltatottság vagy bizonytalanság. Ezek az érzések teljesen természetesek, hiszen valaminek az elvesztése mindig erős érzésekkel élhető meg igazán. Ám nagyon fontos, hogy ezek elviselésében, megélésében és feldolgozásában lehet segítséget kérni, például egyéni pszichológiai tanácsadás, párterápia, válásterápia formájában.

Minden válófélben lévő szülőnek azt javasoljuk, fordítson nagyon nagy figyelmet a saját érzéseire, gondolataira és viselkedésére. Ha bármikor úgy érzi, hogy a negatív érzelmek gátolják a mindennapi életben való kiteljesedésben vagy meglévő kapcsolataiban, akkor kérjen segítséget egy szakembertől!

A gyerekek érdekében két alapvetést fontos észben tartani a szülőknek.

Először is, a gyerekek nem a válás tényétől sérülnek, hanem attól, ahogyan a válás zajlik!

Másodszor pedig: a szülők egymástól válnak el és nem a gyerektől. Vagyis a párkapcsolatuk véget ér, de szülői szerepük továbbra is megmarad. Ráadásul ezen keresztül örökre össze lesznek kötve szülőtársukkal.

Épp ezért nem szerencsés, ha a párkapcsolati és a szülői szerepek összemosódnak a válófélben lévők fejében. A szülők mentális jóllétéhez és a gyermek érdekének tiszteletben tartásához elengedhetetlen, hogy a szülők ne versenyhelyzetként fogják fel a válást! Hiszen amíg egymással harcolnak és úgy tekintenek a válásra, mint egy győztes-vesztes helyzetre, addig nem lesznek képesek kialakítani egy együttműködésen alapuló szülőtársi kapcsolatot. Ezért is fontos, hogy a válással járó veszteség-feldolgozás során eljussanak az elfogadás szakaszába.

A következő részből kiderül, lehet-e jól, a gyermekek érdekét és szükségleteit szem előtt tartva válni.

Hermann Kiss Fanni
Pszichológus, komplex integratív gyermekkonzulens-jelölt

Tetszett a cikk? Ezek is érdekelhetnek!

a gyermekkori szorongás 01
mentális egészség megőrzése 01
Szociális szorongás 4 tipp hogyan segíthetsz gyermekednek leküzdeni 2

Kapcsolódó szolgáltatásaink