Mindennapi stressz: így kezelheted és találhatsz egyensúlyt az életedben!

Ahogy egy folyóban egy fatörzs sodródik előre, úgy sodor minket is az életünk előre az időben, változó körülmények között. Nap mint nap számos kihívással találjuk magunkat szemben: munka, család, kapcsolatok, és még sorolhatnánk. A mindennapi stressz – a mindannyiunkat  kísértő árnyék – pedig befolyásolja az életünket. De vajon szabadulhatunk-e tőle teljesen? És ha igen, hogyan?

A mindennapi stressz esetében te túl- vagy alulfunkcionáló vagy?

A stressz ugyan életünk természetes velejárója, de nem kell, hogy uralkodjon felettünk. Dr. Herriett Lerner „The Dance of Connection” című könyvében kiemeli, hogy a stresszhelyzetekben az emberek gyakran automatikus viselkedésmintákat vesznek fel, de ezek sokszor csak tovább növelik a szorongásukat. Ilyen automatikus viselkedésminta lehet például a túlfunkcionálás és az alulfunkcionálás.

A túlfunkcionálás során túlzottan próbálunk kontrollálni mindent, minden helyzetben tökéletesnek akarjuk láttatni magunkat és meg akarunk felelni mások elvárásainak. Ezzel viszont magunkat is túlterheljük, és végső soron csak a saját igényeinket és határainkat hagyjuk teljes mértékben figyelmen kívül.

mindennapi stressz és hatékony kezelése

Az alulfunkcionálás persze az ellenkező véglet: a mindennapi stressz hatására az így működő ember bezárkózik, visszahúzódik, kerüli a konfrontációt és a felelősségvállalást. És pontosan ezért nem is képes hatékonyan kezelni a stresszhelyzeteket, inkább a problémák elkerülése felé hajlik. Már ha az a probléma egyáltalán elkerülhető, de legtöbbször nem bizonyul annak.

Ha most egyik, vagy másik leírásnál magadra ismertél, ne ess kétségbe! Sőt! Ez szuper, hiszen ez azt jelenti, hogy egy morzsányival több rálátásod van arra, általában melyik irányba billensz nagy stressz esetén. Mostantól pedig törekedhetsz arra, hogy a másik iránynak is adj egy kis helyet.

Ha túl funkcionálsz: lassíts, adj teret a saját érzéseidnek, igényeidnek, merd gyakorolni a segítségkérést, másokra való támaszkodást.

Ha alul funkcionálsz: tedd be az elemet a belső Duracell nyuszidba, ismételd el sokszor, hogy igenis képes vagy rá, merj nyitni, odalépni, segítő jobbot adni a másiknak, vagy átmenetileg a megoldó-emberré válni.

De hogyan találhatsz egyensúlyt a mindennapi stressz hatásai ellenére?

Hogyan birkózhatunk meg a mindennapi stressz negatív hatásaival? Testünknek vannak természetes reakciói is a stresszre. Ilyen például a szívverés és a légzés gyorsulása, vagy a fokozott izzadás. Ám figyelnünk kell azokra a jelekre is, amelyek azonnali figyelmet igényelnek, például a hirtelen légszomj, szívdobogás vagy szédülés.

Szerencsére a stressz kezelésének számos hatékony módszere létezik. Megelőzésképpen elengedhetetlen az egészséges életmód kialakítása, beleértve a rendszeres testmozgást, az egészséges táplálkozást és a megfelelő alvásmennyiséget. De még az egészséges életmód mellett is érhet minket stressz. Ilyenkor pedig segíthetnek az olyan stresszkezelő technikák, mint a meditáció, a légzőgyakorlatok vagy a progresszív izomlazítás.

De talán a legfontosabb lépés mégiscsak az, hogy ismerjük fel és elfogadjuk saját korlátainkat! Ne próbáljuk meg elfojtani, úgy tenni, mintha nem létezne – és ne féljünk segítséget kérni, ha szükség van rá! A szorongás és a stressz nemcsak negatív hatással lehetnek az életünkre, de taníthatnak is minket: például pont arra, hogyan találjunk egyensúlyt és belső békét önmagunkkal és környezetünkkel.

Végső soron nincs olyan, hogy stresszmentes élet. De a hatékony stresszkezelési módszerekkel és az egyensúlyra való törekvéssel képesek vagyunk javítani az életminőségünkön és egy elégedettebb, kiegyensúlyozottabb életet élni.

Hasznos lehet az ismerőseidnek is? Oszd meg!

Tetszett a cikk? Ezek is érdekelhetnek!

a gyermekkori szorongás 01
mentális egészség megőrzése 01

Kapcsolódó szolgáltatásaink