Depresszió: mi ez a betegség, mik a tünetei és a fajtái?

A depresszió kétségkívül az egyik leggyakoribb pszichés betegség: egyes felmérések szerint az emberek egyötödét érinti enyhébb vagy súlyosabb formában. De mi is ez a betegség és milyen tünetek mentén jelentkezhet? Dr. Koltói Lilla írásából kiderül.

Mi a depresszió?

Előfordul, hogy nyomott a hangulatunk, nincsen kedvünk semmihez, és ilyenkor mondogatjuk is, hogy “olyan depis vagyok”. Ennyi azonban még nem biztos, hogy kimeríti a klinikai depresszió fogalmát.

Depresszió típusai, tünetei

A klinikai szintű depresszió tartósan fennálló negatív hangulati állapot, amit nem lehet kialudni vagy kipihenni, hanem hosszabb távú kezelést, terápiát igényel. A betegség a hangulatzavarok közé tartozik, az érzelmi működésünkön túl befolyásolja a gondolkodásunkat, viselkedésünket, vagyis nagyban kihat a hétköznapi életvitelünkre. Hátterében genetikai, illetve környezeti okok is megbújhatnak.

A betegség tünetei

A betegség időszakonként, vagyis epizódokban jelentkezik. De az is előfordul, hogy valakinél csak egyszer, egyetlen epizódban tapasztalható az élete során. Ezekben az időszakokban az alábbi tünetek tapasztalhatók:

  • lehangoltság, szomorúság, üresség és/vagy reménytelenség érzése
  • irritáltság vagy frusztráltság, akár apró cseprő dolgok miatt is
  • az érdeklődés beszűkülése, motiváció elvesztése, a hétköznapi tevékenységek elhagyása, pl.: sport, hobbik vagy súlyos esetben akár maga a munka is
  • energiahiány, állandó fáradtság, a legkisebb dolgok is nagy erőfeszítést igényelnek
  • alvászavarok – mindkét véglet előfordulhat, insomnia vagy túlzott aluszékonyság
  • étvágy megváltozása – csökkent vagy túlzott étvágy is előfordulhat, így fogyás vagy hízás is megfigyelhető
  • a kognitív működés zavarai: a beszéd és gondolkodás lelassulása, koncentrációs és emlékezeti nehézségek, nehezített döntéshozás
  • negatív énkép: feleslegesség érzete, önhibáztatás, bűntudat
  • öngyilkossági gondolatok

Természetes, hogy a tünetek egyikét-másikát időnként tapasztaljuk magunkon.

Viszont, ha az említett tünetek közül 5-6 fennáll egy kéthetes periódus alatt, szakemberhez kell fordulni.”

Az öngyilkossággal való foglalkozás, különösen a konkretizálódó öngyilkossági tervek vészjelek! Komolyan kell venni őket, és mielőbb pszichológushoz vagy pszichiáterhez kell fordulni.

egyéni terápia pszichológus

Milyen fajtái vannak?

A betegségnek több fajtája van, melyek a hasonlóság ellenére eltérnek a tüneteikben, azok intenzitásában és időtartamában, valamint más kezelést is igényelnek. 

Ezek a főbb típusai:

  • Unipoláris depresszió: egyszeri depressziós epizód, mely fennállhat néhány héttől akár néhány évig is.
  • Rekurrens (visszatérő) depresszió: a depressziós epizódok és a tünetmentes, normál hangulatú és működésű időszakok váltakoznak. 
  • Bipoláris zavar: a depressziós epizód és tünetmentes időszakok mellett még egy fázis, az úgynevezett mániás epizód is megjelenik. Ez a szakasz emelkedett hangulattal, fokozott aktivitással, az alvásigény lecsökkenésével, nyugtalansággal jár, mintha az illető fel lenne húzva, pörögve.
  • Szezonális depresszió: ebben az esetben az évszakok váltakozásával jelentkeznek a depressziós epizódok.
    Egyik típusa a téli depresszió elnevezésű hangulati zavar. Késő ősszel, tél elején jelentkeznek a depressziós tünetek, és a naposabb időszak beköszöntével el is tűnnek.
    Ritkább változata a nyári depresszió, amikor a tünetek tavasszal, nyáron jelentkeznek. A téli depresszió esetében inkább a fáradtság, túlzott alvás és fokozott étvágy – különösen a szénhidrátban gazdag ételek utáni sóvárgás – és hízás a jellemző, a nyári depresszió esetén viszont az inszomnia, az étvágy csökkenése és fogyás, irritáltság és nyugtalanság.

Ahogy azt a bevezetőben is említettük, ez a betegség nagyon sokakat érint, a tél közeledtével pedig egyre többen tapasztalják magukon a szezonális tüneteit. Tudatosítsuk magunkban, hogy a több héten át fennálló fáradtság, motiválatlanság oka nem feltétlenül vitaminhiány, hanem lehet ez is, amit nem magunknak, egyedül kell megoldanunk. Inkább forduljunk pszichológushoz, szakemberhez!

Dr. Koltói Lilla
Tanácsadó szakpszichológus, CBT terapeutajelölt, gyászcsoportvezető, egyetemi adjunktus

Hasznos lehet az ismerőseidnek is? Oszd meg!

Tetszett a cikk? Ezek is érdekelhetnek!

beilleszkedés az iskolába 01
munkamánia munkafüggőség munkaalkoholizmus mik lehetnek a tünetek?

Kapcsolódó szolgáltatásaink