Felvettek? Gratulálunk! – 5 tanács az egyetemista élet megkezdéséhez

Felvettek? Akkor több változás is vár rád a következő időszakban. Az egyetemista élethez hozzászokni, megbirkózni vele viszont nem mindig könnyű. De van rá mód, hogy könnyebbé tedd! Mariháziné Dombi Annamária írása.

Egyetemistának lenni egy nagyon izgalmas életszakasz, amit sokféleképpen lehet megélni. Van, aki elköltözik a családi fészekből és kollégista lesz. Ebben az esetben alkalmazkodnia kell a szobatársakhoz, ami sok súrlódást, konfliktust is jelenthet. Lehet lakást bérelni, ahol viszont sok mindent önállóan kell megoldani. Van, aki dolgozik egyetem mellett, más pedig olyan szerencsése helyzetben van, hogy az elején teljes mértékben a tanulásra koncentrálhat.

Izgalmas időszak ez.

“Hiszen a létezés valahol a felelősségteljes felnőtt és gondtalan gyermekkor határán lebeg. Sokkal nagyobb a szabadság, mint a középiskolában megszokott.”

Lehet, hogy még felkelni sem kell korán! Viszont az időbeosztás is sokkal több figyelmet, szervezést igényel, mint a korábbi tanulmány során.

Emiatt a sokszínűség miatt, nehéz általános tanácsokat adni ehhez a változásokban gazdag periódusra. Pszichológusként pedig nem is hiszek a különböző szabályok népszerűsítésében. Ehelyett inkább 5 megfontolandó javaslatot kínálok fel.

1. Légy nyitott az új ismeretségekre, barátságokra!

A kezdeti időszakban nagyon jó társas támogatást jelentenek a régi barátok, szuper velük megosztani az új élményeket, nehézségeket. Ezeket az értékes kapcsolatokat fontos ápolni, ám emellett érdemes nyitni az új évfolyamtársak felé is. Kínzó élmény a honvágy, de akkor is érdemes lehet egy-egy hétvégén nem hazafelé venni az irányt, hanem közös programot szervezni a csoporttársakkal, szobatársakkal, tanulótársakkal, hogy az új ismeretségek barátsággá nemesedjenek.

2. Figyelj a testedre, ne csak a lelkedre!

A jó közérzethez, mentális jólléthez a test ápolása, gondozása is fontos! A lehetőségekhez mérten figyelj arra, hogy rendszeresen és táplálóan étkezz. Az sem baj, ha emellett egészséges is, amit eszel. Talán itt az idő megtanulni főzni? És alszol eleget?

egyetem, egyetemista, egyetemi hallgató, hallgató, életciklus, változás, alkalmazkodás, pszichológia, mentális jóllét, mentális egészség, jóllét, középiskola, gimnázium, érettségi, továbbtanulás, szorongás, kamasz, kamaszkor, serdülő, serdülőkor, tinédzser, tinédzserkor

3. Mozogj, sétálj, sportolj!

A testmozgás pozitívan hat pszichés állapotunkra. Bizonyos mértékben enyhíti a szorongásos, depressziós tüneteket, sőt még a stresszkezelésben is a segítségedre lehet. Ha csapatsportot választasz, bónuszként új barátokra is lelhetsz!

4. Gondolj a vizsgaidőszakra!

Egyeteme válogatja, de nem mindenhol van rendszeres számonkérés a szorgalmi időszakban. Így a te felelősséged a folyamatos tanulás! Készülj tudatosan a vizsgaidőszakra! Napi nyolc órát folyamatosan nem lehet hatékonyan végig tanulni. Fontos, hogy felmérd a határaidat. Szorgalmi időszakban a jegyzetek rendszerezése, beszerzése, órák utáni átolvasása már jelentős aranytartalék a vizsgaidőszakhoz.

5. Szánj időt a feltöltődésre, minőségi szórakozásra!

Valószínűleg lehetőséged adódik majd rá, hogy az egyetem keretei között sokféle új tevékenységet kipróbálj. Gyakran szerveznek előadásokat, filmklubokat, vitaköröket. Érdemes körülnézni, hogy szélesítsd látókörödet! Egy hozzád illő, jó hobbi sokat segít a stresszkezelésben is.

Mariháziné Dombi Annamária
Tanácsadó szakpszichológus, egyetemi tanársegéd, tréner

Tetszett a cikk? Ezek is érdekelhetnek!

beilleszkedés az iskolába 01

Kapcsolódó szolgáltatásaink