Gyermekkonzultáció

Egyéni tanácsadás

Óvoda

Mire jó a gyermekkonzultáció?

A gyermek nevelése során számos olyan nehézség, kihívás merülhet fel, ami minden próbálkozás ellenére is tartósan jelen van. Előfordulhat az is, hogy olyan történésben van része a gyermeknek, aminek feldolgozása saját magában vagy a szülők segítségével nem lehetséges. Nehezítheti a helyzetet, hogy a gyerekek még egyáltalán nem, vagy csak kevésbé képes pontosan felismerni és megfogalmazni érzéseit. Ilyen esetekben érdemes pszichológus szakember segítségét kérni!

A pszichológus a szülőkkel és a gyermekkel folytatott közös munka során felméri, hogy milyen módszer lehet a leghatásosabb, majd javaslatot tesz a további lépésekre és keretekre.

Gyermekkonzultációs módszerek

Csecsemő-szülő konzultáció

A csecsemő-szülő konzultáció 0-3 éves korú csecsemővel, kisgyermekkel élő pároknak, családoknak nyújt segítséget. Ebben az időszakban sok kihívással találja magát szembe az ember szülőként a gyermekével való együttlét során.

Ezek közül vannak, amiket úgy él meg, viselhető, rendben van, vannak próbálkozások és valahogy megoldódni látszanak. De lehetnek olyan nehézségek, amik hosszabb távon is jelen vannak és nem akarnak változni. Még akkor is, ha már nagyon sok erőfeszítés van mögöttük, a nehézség valahogy állandóan ott van.

Sok mindent tudunk a csecsemőkről, de vannak olyan kérdések, amiket néha igazán nehéz megválaszolni. Ha a szülők ezekre nem találnak kielégítő választ, nem találnak hatékony támogatást, az egyfajta családi „válsághelyzet” kialakulásához vezethet. A kezdeti enyhe tünetek könnyen regulációs zavarokhoz – például alvási, altatási nehézségek, evési, etetési problémák, nehéz megnyugtathatóság – vezethetnek. Ilyenkor célszerű megoldás szakember támogatását kérni!

A pszichológus által vezetett csecsemő-szülő konzultáció segítséget nyújt abban, hogy a szülők megértsék kisbabájuk, gyermekük igényeit, szükségleteit és a megfelelő módon kezeljék viselkedését, így biztosítva a gyermek egészséges fejlődését. Ha alvásprobléma, evési- és etetési nehézség, gyakori sírás, nehéz megnyugtathatóság vagy más, kora gyermekkori lelki egészséggel kapcsolatos probléma merül fel a családban, bátran keress minket!

Gyermekpszichológiai konzultáció

A gyermekpszichológiai konzultáció során a pszichológus a kisgyermekek belső világát ismeri meg, beleértve vágyaikat, félelmeiket, érzelmeiket és elképzeléseiket magukról és a világról. Mivel egy gyerek nem vagy csak kevésbé képes közvetlenül megfogalmazni érzéseit és gondolatait, a konzultáció során elsősorban a játék, a rajzolás és a mozgásos tevékenységek segítségével szerzünk információt.

Minden gyermeknek van egy olyan sajátos játékformája, amiben a mélyebb érzéseit is ki tudja fejezni. Ez lehet például a bábozás, a szerepjáték, a mesélés, a rajzolás vagy a gyurmázás. A pszichológus a játék, a történetmesélés és a fantáziálás során bepillantást nyer a gyermek belső világába. Ezekkel a módszerekkel felszínre kerülhetnek az esetleges nehézségek, megterhelő élmények, félelmek és elakadások is. Ezek feldolgozása a terápiás munka részét képezi, ahol a gyermek a pszichológus szakember vezetésével szabadabban fejezheti ki magát. Ugyanakkor a tudattalan belső konfliktusok is megoldásra kerülhetnek a konzultáció során.

A gyermekkel való munka elhagyhatatlan eleme a rendszeres szülőkonzultáció, hiszen a szülők azok, akik a legtöbb időt töltik a gyermekkel, a legjobban ismerik és akiknek a legnagyobb hatásuk van rá.

Integratív gyermekpszichológiai konzultáció

Az integratív gyermekpszichológiai konzultáció többféle terápiás módszer, például a mese- vagy a művészetterápia eszköztárát alkalmazza. A szülők aktív részvétele mellett segíti a gyermeket az érzelmei beazonosításában és megélésében, a különböző élményei feldolgozásában, vagy sérüléseiből való gyógyulásban.

Az integratív gyermekterápia alapvetően a játékterápiára épül, amit a meseterápia, gyermekpszichodráma, művészetterápia, KIP és relaxációs technikák egészítenek ki. Az alkalmazott módszer mindig a gyermek személyiségéhez és a probléma jellegéhez igazodik. A terápiás folyamat célja, hogy a gyermek sérüléseit hatástalanítsa, segítsen neki feldolgozni az élményeit, megélni az érzéseit. A terápiával a gyermek hatékony megküzdési módokat fejleszthet ki és nagyobb énerőre tehet szert.

A terápia során nagy hangsúlyt fektetünk a gyermek belső erőforrásainak feltárására és mozgósítására is. A szülők aktív részvétele a terápiában kulcsfontosságú a sikeres gyógyuláshoz, így rendszeres konzultációs alkalmakat biztosítunk számukra.

Hogyan zajlik egy gyermekkonzultáció?

A bejelentkezést a szülővel, szülőkkel való előzetes beszélgetés (Szülőkonzultáció) követi, ahol a gyermekükkel kapcsolatos nehézséget, problémát, tapasztalatokat beszéljük meg, illetve a megfogalmazzuk a célokat.

A második alkalommal szintén a szülő(ke)t várjuk, ahol áttekintjük a gyermek eddigi fejlődését is, mélyebben, részletesebben átbeszéljük a gyermek fejlődésének szakaszait körülményeket, ami alapján a pszichológus felveszi az anamnézist.

Ezt követi a diagnosztikai fázis, ami három alkalomból áll. Ezeken a találkozókon a gyermek általában egyedül van jelen. A szülőket csak szükség esetén vonjuk be itt a folyamatba. A gyermekkel való beszélgetés, játék során a viselkedés megfigyelésével és a pszichodiagnosztikai tesztek segítségével megvizsgáljuk a gyermek, kamasz személyiségét, érzelmi állapotát és fejlődési nehézségeit.

Végül egy visszajelző szülőkonzultáció következik, ahol összefoglaljuk a tapasztaltakat és megbeszéljük a további segítségnyújtás módját és kereteit.

Ezen a szülőkonzultáción többféle javaslat merülhet fel: nevelési tanácsadás a szülőknek, rendszeres terápiás foglalkozás a gyermek vagy a kamasz részére, akár szülőkonzultációval kiegészítve, vagy családterápia. Adott esetben csoportot javaslunk a gyermeknek vagy a szülőknek vagy más szakemberhez irányítjuk, ha szükséges. Ha a probléma rendeződött, akkor pedig a kapcsolat lezárása a következő lépcsőfok.