Családterápia

Válás

Mire jó a családterápia?

Hagyományosan a családterápia a családi közösséget és annak éppen aktuális nehézségeit, elakadásait a tágabb közösségi, társadalmi kontextusába ágyazva vizsgálja. A családterápia során általában az összes családtag megjelenik a terápián, ahol rendszeres gyakorisággal találkoznak.

A családterápia célja az új, adaptívabb dinamikák kialakítása, a családi belső erőforrások felfedezése, a családtagok közötti megértés és érzelmi támogatás elősegítése, és új megküzdési készségek kialakítása. A családterápia a családi kapcsolatok minőségére, a család fejlődésére, valamint a családtagok közötti kölcsönhatásokra koncentrál.

A terápia során előfordulhat, hogy egy-egy szakaszában csak részleges jelenlét szükséges a családból – például csak a szülők, vagy csak a gyerekek jelenlétére van szükség. A terápiás szakemberek gyakran alkalmaznak nonverbális technikákat – pl. családi szobor, rajzolás, vagy dramatikus elemek – , és előfordul, hogy adnak az egész családnak úgynevezett összekötő gyakorlatokat, amelyek végrehajtását a család vállalja a terápiás ülések között. Ezeknek a technikáknak a célja a családi rendszeren belüli pozitív változások előidézése és fenntartása.

A te családod is képes a kiegyensúlyozott működésre – ha szakmai segítségre van szükségetek átmenetileg, bátran keressetek minket!