Szulyovszky Éva

Gyermekpszichológus, tanácsadó szakpszichológus, ASD szakértő, ABA terapeuta, tréner, szupervízor, BCBA (board certified behavior analyst/USA-ban képesített alkalmazott viselkedéselemző), IBA (international behavior analyst/nemzetközi viselkedés szakértő)

Tanulmányaimat a Debreceni Egyetemen kezdtem, majd a City University of New York egyetemen szereztem pszichológus diplomát. Már az egyetemi éveim alatt megismerkedtem az ABA – Applied Behavior Analysis -, vagyis Alkalmazott Viselkedéselemzés rendkívül hatékony módszerével, főleg autizmussal és más, sajátos nevelési igényekkel élő gyermekekkel és családjaikkal végzett munkám során.

Tudásomat a new york-i Keswell Schoolban fejlesztettem tovább, ahol a világ vezető autizmus, ABA/VB szakemberei – Dr. Carbone, Dr. Sundberg, Dr. Rogers – által tartott képzéseken vettem részt. A Pennsylvania State egyetemen BCBA (Board Certified Behavior Analyst) – alkalmazott viselkedéselemző diplomát, szakképesítést szereztem.

A transzdiszciplináris megközelítés, a különböző szakemberek napi szintű együttműködése a mai napig meghatározza szakmai hitvallásomat. Szívből hiszem, hogy a pozitív, nyitott és elfogadó kapcsolat a család és a szakember között a hatékony együttműködés alappillére. Minden gyermek egyedi és megismételhetetlen. Ezért az egyénre szabott, komplex, többfajta módszert magába foglaló fejlesztés elengedhetetlen feltétele a gyermek sikeres fejlődésének.

15 év külföldi tapasztalattal az első magyar BCBA szakemberként vezettem be itthon az ABA terápiát, főleg autizmus spektrumzavarral élő gyermekek fejlesztésében. Szívügyemnek és szakmai küldetésemnek tartom ennek a módszernek a szélesebb körben való megismertetését és alkalmazását.

Szakterületeim:

  • Gyermekpszichológia
  • ABA – applied behavior analysis vagyis alkalmazott viselkedéselemzés
  • Autizmus spektrumzavarral élő gyermekek felmérése, szűrése és fejlesztése
  • Sajátos igényű gyermekek fejlesztése