Szakítási 1X1 – Létezik gyógyír az összetört szívre?

Szakítás: sosem könnyű, de még fájdalmasabb akkor, ha nem mi kezdeményeztük. Ha összetörték a szívünket, úgy érezhetjük, már sosem leszünk igazán boldogok. Vajon mik azok a tényezők, amik hátráltatnak minket a továbblépésben? És mit tudunk tenni azért, hogy megkönnyítsük önmagunk számára ezt a nehéz időszakot?Budavári Eszter írása.

A szakítás pszichológiája

A szakítás alapvetően összetett jelenség. Lefolyása nagyon hasonló egy gyászfolyamathoz: sokaknál álmatlanságot, betörő gondolatokat, immunrendszeri zavarokat okozhat – az emberek 40%-ánál depressziós tünetek is jelentkeznek. Gyakran romlik a koncentrációnk, így a munkahelyi teljesítményünk is. Sőt, a szakítás miatt átmenetileg csökkenhet az IQ-nk is!

A lelki fájdalom tehát számos hatással bír szervezetünkre – mondhatni megbénít minket egy időre. Így a gyógyulás felé vezető úton máris hátránnyal indulunk, hiszen korlátozott mértékben férünk hozzá erőforrásainkhoz.

szakítás párkapcsolat összetört szív

Agykutatások azt is kimutatták, hogy a szerelem megvonása ugyanazokat a kémiai folyamatokat aktiválja az agyunkban, mint a függők esetében a kábítószer megvonás. Csak előbbi esetben a szeretett személlyel való kapcsolat az, amitől függünk. A szívfájdalomból való gyógyulás éppen ezért is lehet olyan hosszú. Hiszen míg a függők legtöbbször tisztában vannak vele, hogy azok, az összetört szívű emberek nem gondolnak így magukra.

Ráadásul, amikor párkapcsolatot kezdünk valakivel, az az identitásunk részévé válik: köré építjük az életünket, közös hobbijaink vannak, sokszor közös barátaink is. A szakítással ezért sokkal többet veszíthetünk, mint magát a szeretett személyt. Az így keletkező űrt ki kell töltenünk és újra kell fogalmaznunk, kik is vagyunk, mik a céljaink. Ez pedig szintén nem könnyű feladat.

Hátráltató tényezők

Guy Winch terapeuta egy TED talk előadásában rendkívül szemléletes módon foglalta össze, mi mindennel szabotálja az ember – vagy inkább az emberi agy – saját magát egy szakításból való felépülés során. Lássuk hát, mik ezek!

Szakítás után, mivel nem lehetünk már a szerelmünkkel, a vele kapcsolatos emlékekből próbáljuk táplálni a már említett függőségünket.

Ehhez kapcsolódik a másik idealizálása, ami szintén hátráltató tényező. Órákat vagyunk képesek tölteni azzal, hogy emlékeztetjük magunkat a másik mosolyára, azokra a kellemes érzésekre, amikor kéz a kézben túráztunk a hegyekben. Ezek a gondolatok sokszor reményt is adhatnak, ami még inkább elmélyíti a fájdalmunkat. Mégis újra és újra hagyjuk az elménknek lejátszani ezt a lemezt.

Kutatások bizonyítják, hogy segít a szakítás feldolgozásában, ha pontosan tudjuk, miért szakítottak velünk. Ám ha érthető, őszinte indoklást is kapunk a másiktól, az agyunk legtöbbször elutasítja azt. A szakítás olyan mértékű lelki fájdalmat okoz nekünk, hogy azt gondoljuk, ennek oka ugyanilyen súlyos kell, hogy legyen. Súlyosabb annál, amit a másik épp megfogalmazott.

Ez a zsigeri ösztön pedig olyan erős, hogy még a legracionálisabb gondolkodású ember is összeesküvés-elméleteket kezd gyártani fejben a szakítás lehetséges okairól. Ezeket a forgatókönyveket pedig szintén újból és újból végig pörgetjük, ami a figyelmünket az elmúlt kapcsolatra fókuszálja. Ezzel pedig még inkább ott tart minket a nehéz érzésekben.

Ha te is tapasztaltál magadnál hasonlót egy szakítás után, fontos tudnod, nem vagy ezzel egyedül. Szerencsére a fent említett hátráltató tényezők kivédésére, megszüntetésére is léteznek technikák.

De mi lehet minderre a megoldás?

Guy Winch terapeuta szerint a szakítást feldolgozni valójában kemény harc, amiben a gondolkodásmódunk a legnagyobb fegyverünk. Ezt az állítást a Mindwell pszichológus team minden tagja megerősíti.

Az első és talán legfontosabb lépés, hogy felismerjük: minden egyes visszaemlékezés a szép emlékekre, azaz minden az exednek elküldött üzenet, minden olyan alkalom, amikor követed őt a közösségi médiában, táplálja a függőségedet, elmélyíti a fájdalmad és akadályoz téged a továbblépésben.

Éppen ezért az idealizálás elkerülésére Guy Winch-el egyetértésben azt javasoljuk, emlékeztesd magad a kapcsolat negatív jellemzőire! Például a másik rossz szokásaira, az általa keltett negatív érzésekre, arra, hogy a hegyen való túrázás végén eltévedtetek és óriási veszekedés lett belőle. Mindezeket gyűjtsd össze egy listába, és mentsd el a telefonodon!

Erre azért van szükség, mert az elméd azt próbálja elhitetni veled, hogy a volt párod és a kapcsolatotok tökéletesek, pedig ez nem így van. Ha túl akarsz jutni a szakításon, erre rendszeresen emlékeztetned kell magad! Így minden alkalommal, mikor idealizálnád őt, vagy nosztalgikus érzések kerítenének hatalmába, vedd elő ezt a listát, és olvasd el!

Fontos tisztában lenned azzal is, hogy bármit is hoz fel a másik a szakítás okaként, az nem tudja eltüntetni a fájdalmadat. Meg kell elégedned azzal az indoklással, amit a volt párod mondott, vagy te magad megnevezni egyet, majd ezzel együtt elfogadnod, hogy vége a kapcsolatnak.

A nehéz érzéseket hosszú távon nem lehet elkerülni, inkább érdemes szembenézni velük. Teljesen természetes, ha néhány hétig vagy hónapig még jelen vannak ezek az érzések, hiszen egy fontos személyt, fontos időszakot búcsúztatsz. Segíthet ilyenkor, ha kiadod az érzéseidet, akár egy napló formájában, vagy valamilyen alkotásként. Beszélgess sokat olyan barátaiddal, családtagjaiddal, akik támogatnak téged, de pszichológus szakemberhez is bátran fordulhatsz. Új hobbik kipróbálása, új emberek megismerése szintén segíthet tovább lendülni.

Egy összetört szív meggyógyítása nehéz, hiszen a fájdalommal való megbirkózás mellett harcolnunk kell a saját elménkkel is – át kell állítanunk gondolkodásunkat. De ha ez sikerül, sokkal jobban fogjuk érezni magunkat, jobban tudunk kapcsolódni barátainkhoz, családtagjainkhoz, akikre szintén támaszkodhatunk a nehéz időkben. Feladatainkban is újra hatékonyabbak lehetünk, új célokat tűzhetünk ki magunk elé. A szakítás feldolgozása azonban mindenkinél más tempóban történik. Legyünk hát önmagunkkal is elfogadóak és türelmesek!

Budavári Eszter

Pedagógiai szakpszichológus

Hasznos lehet az ismerőseidnek is? Oszd meg!

Tetszett a cikk? Ezek is érdekelhetnek!

beilleszkedés az iskolába 01

Kapcsolódó szolgáltatásaink