Nyári táborok – életre szóló élmény vagy csak a szükséges rossz?

A nyári szünet a legtöbb gyereknek valószínűleg az év legkedvesebb időszaka. A szülőknek viszont okoz nem kevés fejfájást. Hogyan oldják meg a gyerek elhelyezését 10 héten keresztül? Adja magát, hogy a nyári táborok széles választékából válasszunk a csemete számára. De milyen szempontokat vegyünk figyelembe?

Hurrá, itt a vége! Megvolt az évzáró, bizonyítványosztás! Lehet elegánsan a szoba közepére dobni az iskolatáskát, és örömtáncot járni a matekfüzetek felett. Pihenés következik! “Nem csinálok semmit egész nyáron, elő sem veszem a füzeteimet, nincs tanulás, azt csinálok, amit akarok”- gondolja a gyerek.

A szülő fejében egész más gondolatok váltogatják egymást: “Mit fogok vele csinálni egész nyáron? Nem ülhet végig a lakásban engem várva. Vagy járjon be velem a munkahelyre? De hogy fogok úgy dolgozni? Amúgy is jár vízilabdázni, majd megy edzőtáborba pár hétre, addig is sportol egy kicsit, hadd erősödjön! Vagy elmegy egy jó kis angol táborba, mert ott majd tanul is valamit, nem ül csak a lábát lógatva és a telefont nyomogatva.“

Tábor vagy nem tábor – ez itt a kérdés!

Nagy dilemmák ezek: legyenek-e nyári táborok, vagy sem. Ha lesznek, akkor milyen, melyik lenne a befutó, ahol jól érzi magát a gyerek? Nagyon függ a gyerek személyiségétől, életkorától, hogy mennyire tud beilleszkedni egy számára teljesen idegen társaságba, közösségbe. Ahol ráadásul pár nap leforgása alatt kényszerül beszélgető és játszótársak keresésére.

A kommunikatívabb, közlékenyebb gyerekeknek persze sokkal könnyebb a dolga. Számukra az idegen környezetbe kerülés nem okoz különösebb feszültséget. Az sem zavarja őket, hogy nem a megszokott társaságukkal vannak, hiszen ők inkább az élményre koncentrálnak.

tábor, nyári tábor, iskolai tábor, cserkésztábor, nyári szünet, vakáció, nyári csoport, nyári csoportfoglalkozások, család, szülő, gyerek, gyermek, nyári táborok

De az érzékenyebb, kissé visszahúzódóbb gyerekek nehezebben élhetik meg, ha ismeretlen felnőttekkel, gyerekekkel körülvéve kell lenniük egész nap. Még akkor is így lehet, ha egyébként számukra érdekes dolgok is történnek a táborban. Nekik fontos ,hogy legyen a környezetükben egy ismerős, barát, akire tudnak támaszkodni és biztonságot ad az új környezetben.

Hány naposak legyenek a nyári táborok? Ottalvós vagy napközis?

Óvodás, kisiskolás korban ritka az a gyerek, aki szívesen megy hosszabb, ottalvós táborba. Különösen, ha számára idegenekkel kell együtt lennie akár egy egész héten keresztül.

Az sem mindenkinek komfortos, hogy este nem a megszokott helyen, környezetben alszik el. Az ekkora gyereket még gyötörheti honvágy, hiányozhat neki a szülők és a testvérek. Még akkor is, ha egyébként cserfes és magabiztos személyiségű kisgyerek. Ezen ismételten segíthet, ha a megszokott barátokkal együtt mehet táborba. Ettől sokkal komfortosabban érzi majd magát, és inkább közös élményként éli meg majd a történéseket.

Nagyobb korban persze már nem okoz gondot az sem, hogy akár egy hétig távol legyünk a családtól és az otthontól.

Nyári táborok a társas kapcsolatok fejlesztésére?

Igen, egyre több szakember indít nyári tábor jelleggel szorongásoldó, érzelem szabályozással foglalkozó csoportokat már a kisebb korosztályok részére is, vagy önismereti táborokat kamaszok számára. Ezeknek a célja a szorongó vagy társas kapcsolataiban átmenetileg nehezebben navigáló gyermekek érzelmi támogatása. Kiváló lehetőség arra, hogy nyári táborok formájában intenzíven és biztonságos, megtartó közegben foglalkozhasson a gyerek valami olyan dologgal, amire már nagyon vágyott, vagy amitől már igencsak szeretne megszabadulni.

Ezek a jellemzően kiscsoportos foglalkozások intenzív belső munkát tesznek lehetővé és kifejezetten jó hatással vannak a résztvevő gyerekekre hosszú távon is. Hiszen a kert is sokáig szép marad, ha egyszer nyesegettünk, ültettünk benne. Nincs ez másként saját lelki kertjeinkkel sem.

És mi a helyzet a tematikus táborokkal? Kell, vagy elég a napközis tábor is?

Sport, angol, kézműves, vagy esetleg valamit fejlesztő tábort válasszon a szülő? Vagy elég az iskolai, kerületi tábor is? Természetesen nagyon változatos a kínálat, és a szülők lehetőségétől is függ, melyik tábora legmegfelelőbb. Érezheti nagyon jól magát a gyerek egy átlagos iskolai, kerületi táborban is , ahol megszokott, ismerős arcok veszik körül. Az ilyen nyári táborok során is lehetnek érdekes programok, a biztonság és kiszámíthatóság pedig megnyugtató lehet egy szorongósabb gyereknek.

tábor, nyári tábor, iskolai tábor, cserkésztábor, nyári szünet, vakáció, nyári csoport, nyári csoportfoglalkozások, család, szülő, gyerek, gyermek, sporttábor, nyári táborok

A tematikus táborok azért jók, mert figyelembe lehet venni a gyerek hobbiját, érdeklődési köreit is. Lehet olyan tábort választani, ahol a gyerekek biztosan érdeklődnek az ottani események iránt, miközben fejlesztik tudásukat egy adott területen. Vagy épp játszva, de megtanulnak olyan dolgokat, amikre tanév közben nincs lehetőség.

Ugyanakkor lehetőség szerint próbáljuk kikerülni, hogy a nyári táborok a tanulásról, a fejlesztésről, a pótlásról vagy a folyamatos versenyről szóljanak. A szünidő a lazításra, pihenésre való, hiszen év végére nagyon kifáradnak a gyerekek. Ne legyenek nyáron is túlterhelve, mert akkor pihenés nélkül kezdődik az év, ami gyorsan meg fog látszódni a tanulmányi eredményeken is.

És mennyi táborozás ideális egy gyereknek?

Személyes véleményem szerint az arany középút itt is a legjobb választás. Legyen egy vagy két olyan tábor a nyár folyamán, ahova ő is szívesen megy, és ami lefedi azt az időszakot, amikor nem tud a családdal lenni. Természetesen ez változhat, ha a szülők nem tudják megoldani másképp a gyerekfelügyeletet a szünidő alatt. De talán az egy-két fajta tábor az a mennyiség, ahova a gyerekek többsége még szívesen megy, és nem érzi tehernek.

És persze azt sem árt szem előtt tartani, hogy a gyerek számára sokkal fontosabb, ha velünk, a családdal tudják tölteni a szünetet, vagy legalább egy részét. Egy jó beszélgetés anyával, közös horgászás apával, egy családi társasozás vagy közös túrázás olyan élményt adhat, amire a gyerekek felnőtt korukban is szívesen emlékeznek. És persze legyen idő lustálkodni, későn kelni, álmodozni, nevetni is!

Andree Tünde írása

Tetszett a cikk? Ezek is érdekelhetnek!

a gyermekkori szorongás 01
mentális egészség megőrzése 01

Kapcsolódó szolgáltatásaink