Magasan funkcionáló depresszió: a rejtett szenvedés

Bár a depresszió ismert mentális zavar, amiről sokat lehet olvasni manapság, van egy kevésbé ismert formája: a magasan funkcionáló depresszió (angolul high-functioning depression). Olyanoknál jelenhet meg, akik látszólag képesek a mindennapi feladataikat ellátni, munkájukat megfelelően végezni és társas-társadalmi kötelezettségeiknek megfelelni, de eközben komoly, nagy szenvedéssel járó belső válságot élnek át.Dr. Koltói Lilla írása.

Ez egy csendes, mások számára nehezen észrevehető küzdelem, viszont különösen veszélyes, mivel a környezet gyakran nem ismeri fel a probléma súlyosságát, és az érintett egyén sem kér segítséget időben. A magasan funkcionáló depresszió rejtettsége és esetleges súlyossága miatt összefüggésbe hozható az öngyilkosság megnövekedett kockázatával is.

Mit jelent pontosan a magasan funkcionáló depresszió?

A magasan funkcionáló depresszió egy olyan állapot, amit gyakran azonosítanak a szubklinikai depresszióval vagy az elhúzódó hangulatzavarral (disztímia). Hivatalosan nem diagnosztikus kategória vagy mentális zavar elnevezése, ezért  a definíciója szakmailag nem tisztázott, és nincsen hivatalosan leírt tünetcsoportja.

Akik használják ezt a fogalmat, azok leginkább azt értik rajta, hogy az érintett egyének-  bár a külső megfigyelő számára normális életet élnek – nyomott hangulatúak, reményvesztettek, motiválatlanok és gyakran krónikus fáradtsággal küzdenek. Mivel nincsen drámai változás sem a viselkedésben, sem a teljesítményben, a környezetük gyakran nem érzékeli a problémát, így az egyén még inkább magára marad a szenvedésével, ami különösen veszélyessé teszi az állapotát.

Milyen rejtett tünetek utalhatnak rá?

A magasan funkcionáló depresszió tünetei nem annyira könnyen észrevehetők, mint a súlyosabb depressziós epizódoké. Ami feltűnhet a megfigyelőnek, az

  • a krónikus fáradtság
  • energia és a motiváció hiánya
  • alvászavarok
  • és az érdeklődés elvesztése olyan tevékenységek iránt, amik korábban örömet okoztak
  • az egyént már unszolni kell, hogy részt vegyen olyan programokban, amikért korábban lelkesedett
  • gyakran lemondja a találkozókat, vagy ha el is jön, nagyon fáradt, kevesebb érdeklődést mutat.
  • nem tudja összhangba hozni a környezet elvárásait és a saját szükségleteit
  •  mindenkinek meg akar felelni, nem tud nemet mondani, ami komoly belső konfliktushoz vezethet

Segítséget az ilyen helyzetben lévő egyén nem vagy csak végső esetben kér, hiszen az sikertelenség, gyengeség jele, vagy esetleg a stigmatizációt akarja elkerülni.

magasan funkcionáló depresszió 01.

A magasan funkcionáló depresszió és az öngyilkosság kapcsolata

A magasan funkcionáló depresszióval küzdő egyének öngyilkossági kockázata jelentős lehet. Míg a súlyos depressziós epizódokban szenvedőknél az öngyilkossági gondolatok és cselekedetek közismertebbek, a magasan funkcionáló depresszióval élők esetében az ilyen gondolatok észrevétlenek maradhatnak.

A tünetek rejtettsége miatt a környezet nem figyel fel a bajra, és a szenvedő egyén nem kapja meg azt a társas támogatást, ami segíthet a megküzdésben. Magára marad a negatív gondolataival és érzéseivel, ami egy ördögi kört kialakítva könnyen elvezet a beszűküléshez és érzelmi kimerüléshez.
egyéni terápia pszichológus

Érzékenyen mutatja meg ezt a témát a Norwich City Football Club 2023-as kampányfilmje, ami a Mentális Egészség Világnapja alkalmából készült. A rövidfilm hétköznapi emberek mindennapjait mutatja be, akik dolgoznak, bevásárolnak, és együtt nézik a focimeccseket. Minden normálisnak tűnik, de a kamera lassan a barátok arcára és testbeszédük finom jelzéseire fókuszál, ezzel felfedve, hogy valami nincs rendben. A film arra hívja fel a figyelmet, hogy még a „jól funkcionáló” emberek is komoly belső küzdelmekkel szembesülhetnek, amelyek kívülről észrevétlenek maradnak.

Magasan funkcionáló depresszió 02.

A történet hangsúlyozza, hogy ne hagyatkozzunk csupán a felszínes megítélésre, hanem merjünk érdeklődni mások állapotáról, hiszen a „magasan funkcionáló depresszió” pontosan az ilyen, látszólag normálisan élő embereket érintheti. A film végén nem az tűnik el a sorból, akire kezdetben gondoltunk volna, ezzel is hangsúlyozva a figyelem és törődés fontosságát a segítség időben történő felismerésében.

Az öngyilkosság megelőzése és a segítségkérés fontossága

Az egyik legfontosabb lépés a magasan funkcionáló depresszióval küzdő egyének megsegítésében tehát az állapot felismerése és a segítségkérés bátorítása. Mivel az érintettek gyakran nem mutatnak nyilvánvaló jeleket, fontos, hogy a környezetük figyeljen a finomabb jelekre, mint például a visszahúzódás, az érdeklődés csökkenése, vagy a krónikus fáradtság.

A pszichoterápia, különösen a kognitív viselkedésterápia (CBT) hatékony eszköz lehet a magasan funkcionáló depresszió kezelésében. Ezenkívül a társas támogatás, a közösséghez való tartozás érzése, és az érzelmi támogatás szintén fontos szerepet játszhat a gyógyulásban. Ha úgy érzed, téged vagy szerettedet érinti ez a betegség, kérj segítséget! Bátran keress minket!

Dr. Koltói Lilla

Tanácsadó szakpszichológus, CBT terapeutajelölt, egyetemi docens

Hasznos lehet az ismerőseidnek is? Oszd meg!

Tetszett a cikk? Ezek is érdekelhetnek!

a gyermekkori szorongás 01
mentális egészség megőrzése 01
Szociális szorongás 4 tipp hogyan segíthetsz gyermekednek leküzdeni 2

Kapcsolódó szolgáltatásaink