Karácsonyi ajándék pszichológia: hogyan ajándékozzunk az 5 szeretetnyelv szerint?

Már nyakunkon az ünnep, aki még nem szerezte be a legtökéletesebb ajándékot szeretteinek, az most már biztos, hogy egész nap ezen a projekten pörög. De hogyan lehet a legmegfelelőbb ajándékot megtalálni? Például úgy, ha az 5 szeretetnyelvet hívjuk ehhez segítségül. Budavári Eszter írása.

Lehet, hogy rövid idő áll rendelkezésre már az ajándékok beszerzésére, de szerencsére szeretteinket jól ismerjük. Így azzal is tisztában lehetünk, kinek mi a szeretetnyelve. Ez pedig mindenképp segítségünkre lehet az ajándékozásnál is! 

De mi is az az 5 szeretetnyelv?

A fogalmat Gary Chapman párkapcsolati szakértő alkotta meg, aki szerint 5 fő módja lehet annak, ahogyan valaki kifejezi mások felé a szeretetét. Ezek a következők:

  1. elismerő szavak
  2. minőségi idő
  3. ajándékok
  4. szívességek
  5. testi érintés. 

Mindenkinek van egy elsődleges és egy másodlagos szeretetnyelve. Ha ismerjük a másik szeretetnyelvét, akkor érdemes saját szeretetünket is ilyen módon kifejezni felé, mivel ez lesz az, amit leginkább “megért”. 

karácsonyi ajándék pszichológia 5 szeretetnyelv

Lássuk, kit mivel érdemes meglepni a szeretetnyelve szerint!

  1. Elismerő szavak: 

Akinek ez a szeretetnyelve, annak nagyon fontos a szóbeli visszajelzés, főként a dicséret! Így, ha hozzá mész vendégségbe, az általa készített ételt, dekorációt – ha őszintén tetszik -, mindenféleképpen dicsérd meg! Ajándékként pedig meglepheted őt egy kézzel készített képeslappal, amiben kedves szavakkal leírod, mit szeretsz benne és a kapcsolatotokban. Ha igazán nagy meglepetést szeretnél okozni neki, add fel postán!

  1. Minőségi idő:

Az ilyen embereknek nagyon fontos, hogy a másik olyan időt töltsön vele, amikor csak rá figyel. Így az ő számára már a közös ünnepi vacsora, a beszélgetés vagy egy társasozós est is önmagában ajándék. Bármilyen közös programmal vagy tevékenységgel meglepheted őt, lehet ez egy megszervezett utazás, kirándulás, vagy kézműves program, biztosan sikered lesz! 

  1. Ajándékok:

Az ajándékozás annak a szimbóluma, hogy gondolunk a másikra. Akinek ez a szeretetnyelve, szinte bármilyen apróságnak tud örülni, ha az szívből neki szól. Az ajándékozásnak így szinte csak a kreativitásod és a pénztárcád szab határt. Érdemesebb azonban valamilyen praktikus ajándékkal meglepni a másikat. Ha pedig személyesebbet szeretnél, készíts valamit saját kezűleg! Az interneten számos DIY videót találsz.

  1. Szívességek:

Annak, aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, bármilyen cselekedet, ami megkönnyíti az életét, rengeteget jelent! A másiktól kapott segítség ugyanis tervezést, időt és fáradságot igényel. Ha egy szeretted értékeli a szívességeket, a segítséged óriási ajándék lesz számára! Akár az ünnepi készülődés során is átvállalhatsz tőle feladatokat, pl. a bevásárlást, takarítást vagy a díszítést. De készíthetsz neki egy kis “kuponfüzetet” is, amiben különböző szívességeket gyűjtesz, amiket az év során bármikor beválthat nálad. Példál 2 órát vigyázol a gyerekekre, készítesz neki egy kávét, elintézel helyette egy nagybevásárlást, stb.

  1. Testi érintés: 

A fizikai jelenlét, elérhetőség a legfontosabb annak, akinek ez a szeretetnyelve. Gyakran érinti meg szeretteit és egy ölelés számára mindennél többet jelent. Neki jó ajándék lehet például egy masszázs kupon, vagy egy társastánc bérlet, amit akár egy szerettével együtt is kipróbálhat. Ha közeli családtagod, barátod vagy párod lepnéd meg, akkor akár te magad is felajánlhatod a masszázst, vagy hogy elkíséred egy táncos estre. Az ajándékot pedig ne felejtsd el egy ölelés kíséretében átadni!

Nos, nincs más hátra, mint átgondolni a hozzád közel állók szeretetnyelvét és indulhat is az ajándékozás! 

Budavári Eszter

Pedagógiai Szakpszichológus

Hasznos lehet az ismerőseidnek is? Oszd meg!

Tetszett a cikk? Ezek is érdekelhetnek!

szülőtársi együttműködés
szorongás és ami mögötte van

Kapcsolódó szolgáltatásaink