Kamasz szerelem szülői szemmel

Pillangók a gyomorban, rózsaszín köd, hajnalig tartó beszélgetések – a szerelem érzését tinédzserként legalább egyszer mindenki átéli! Szülőként mégis nehéz lehet kezelni, ha gyermekünknél is elérkezik ez az időszak. Miért kap a kamasz szerelem központi szerepet a serdülők életében, és hogyan reagáljon jól a szülő, ha gyermeke egyszer csak hazaviszi bemutatni “élete szerelmét”? Budavári Eszter írása.

Ilyen a kamasz szerelem

A kamaszkor sok kihívással jár, melyek segítenek megérkezni a felnőtt létbe. Ennek része a párkapcsolat kialakítására való képesség is.

Gyermekkorban az intim kapcsolódást elsősorban szüleinkkel éljük meg. A kamaszkor egyik fő feladata a róluk való érzelmi leválás, így ezt a fajta intimitást át kell helyeznünk egy másik személyre – jó esetben egy kortársra. Ehhez adjuk még hozzá a hormonokat, az ébredő szexualitást, és már készen is van a tini szerelem tökéletes receptje!

A tinédzserek mintha folyton egy érzelmi hullámvasúton ülnének, minden érzelmet hatalmas intenzitással élnek meg. Ez a kamasz szerelem esetén sincs másként, egyik napról a másikra képesek őrülten szerelmesek lenni valakibe, majd akár a következő napra kiábrándulni belőle. Ezért az agy bonyolult biokémiája – a dopamin és társai – a felelősek.

A párkapcsolat megjelenésével általában a kamasz életmódja is átalakul. Minden szabadidejét szerelmével szeretné tölteni, szinte minden délutánt nála tölt, vagy éppen fordítva. Sőt, már a családi nyaralásra sem hajlandó a szerelme nélkül menni. Olyan, mintha semmi más nem érdekelné a kapcsolaton kívül, ez pedig konfliktusokat okozhat a családban.

kamasz szerelem 01Í

Az is előfordulhat, hogy a szülő számára nem szimpatikus gyermeke választottja, netán úgy véli, az adott személy rossz hatással van a kamaszra. Bár igaz, hogy a kamasz választhat szándékosan olyan párt, aki szülei értékrendjével szembe megy – egyfajta “lázadásként” -, de hiba lenne elvetni annak lehetőségét, hogy gyermekünk érzelmei őszinték a másik iránt.

Hogyan viszonyuljunk a szerelmes kamasz gyerekhez?

Hagyd megélni gyermekednek ezeket az intenzív érzelmeket! Ha épp a felhők felett lebeg és azt mondja, örökké együtt lesznek párjával, ne törd le a lelkesedését olyan mondatokkal, hogy “hosszú még az élet”.

Egy szerelmi csalódás esetén szintén nem segít az “én megmondtam, hogy nem illetek össze” kezdetű mondat. A kamasz a párkapcsolati próbálkozások során szerez tapasztalatokat önmagáról és a kapcsolatokról is. Támogató, odaforduló hozzáállással, türelemmel sokat segíthetsz neki.

Ahhoz, hogy mindenkinek könnyebb legyen ez az időszakot, érdemes odafigyelni a kommunikációra. Fontos, hogy a szülő ismerkedés terén hagyja a kamaszt kibontakozni és felelősséget vállalni. Ugyanakkor felnőttként az ő feladata megtanítani gyermekét a biztonságos ismerkedésre. Ehhez jó átbeszélni olyan témákat, mint az online ismerkedés veszélyei vagy a szexuális felvilágosítás.

Igen, ezek a témák elsőre kellemetlenek lehetnek – a kamaszoknak akár “ciki” is -, de megkerülhetetlenek! Ne húzzuk ki magunkat ez alól, mondván, a mai gyerekek már úgyis mindent tudnak az internetnek hála. Még ha így is van, sok, akár egymásnak ellentmondó információval találkozhatnak, ami bizonytalansággal töltheti el őket, és kérdéseikre sem kapnak választ. Ha gyermekünk azt érzi, számunkra nincs tabu téma a szerelemmel kapcsolatban sem, akkor bátran meg fog nyílni nekünk, mi pedig jobban meg tudjuk érteni őt, és jobban fogunk bízni benne. Ugyanakkor tartsuk tiszteletben a magánéletét, ne várjuk el, hogy minden kis részletről beszámoljon.

Alakítsátok ki közösen az új szabályokat: pl. mi a feltétele a randizásnak, mikor kell hazaérnie, az aktuális partnere mennyit jöhet át és mikor, milyen családi eseményeken látjuk szívesen, stb. Ha úgy érzed, a gyermekednek gondja akadt párkapcsolatában, amit láthatóan nem tud megoldani, akkor kezdeményezz finoman beszélgetést a témáról, ajánld fel a segítségedet.

A kamasz párkapcsolati gondjai között olyanok is lehetnek, minthogy nem tud mit kezdeni a másik állandóan felé áramló rajongásával. Vagy épp úgy érzi, a másik család szinte bekebelezi őt. Ilyenkor a szülők, idősebb testvérek tudnak a kamasz segítségére lenni abban, hogy érzéseit, szükségleteit minél pontosabban meg tudja fogalmazni – ez segíthet neki a kapcsolaton belül a számára kényelmes és biztonságos határok kialakításában.

Előfordulhat, az is, hogy úgy érzed, nem tudsz mit kezdeni ezzel az új helyzettel. Ilyenkor érdemes a saját érzéseidet is megvizsgálnod. Természetes, ha a szülő nehezen éli meg gyermeke leválásának kezdetét. Fájhat, hogy a gyerek már nem vele osztja meg legbizalmasabb gondolatait, már nem főként vele vágyik közös programokra.

Lehet, hogy a családi szerepek lassan átformálódnak, de a szülőnek a gyermek felnőtt életében is fontos szerepe lesz. A leválást érdemes támogatni, hiszen előbb-utóbb mindenképp megvalósul, és ez így van rendjén! Ha a szülő folyton beleszól gyermeke párkapcsolatába, esetleg tiltja azt, azzal csak még inkább eltávolodik tőle a kamasz, és végső esetben akár el is mérgesedhet a viszonyuk.

Az első szerelmek időszaka szülőként is tartogat kihívásokat! Ám türelemmel, odafigyeléssel, őszinte kommunikációval együtt fejlődhetünk, ügyesedhetünk immár majdnem felnőtt gyerekeinkkel.

Budavári Eszter

Pedagógiai Szakpszichológus

Hasznos lehet az ismerőseidnek is? Oszd meg!

Tetszett a cikk? Ezek is érdekelhetnek!

Az érzelmi érettség fontos szerepet játszhat az iskolakezdés sikerességében.

Kapcsolódó szolgáltatásaink