Indulatok kisgyermekkorban – 5 tipp szülőknek a hatékony kezeléshez

Nem a kék vitorlás pohárban kapta meg a reggelihez a kakaót? A kakaónak nem pont olyan íze van, mint tegnap? A testvére teát kapott és most már inkább ő is azt kívánja? A folytatás szinte biztosan az, hogy megtapasztalod, miféle indulatok feszülhetnek a kisgyermekben! Igen, ebben a korban gyakoriak az indulatkitörések, amik a szülők számára finoman szólva is kihívást jelenthetnek.

Ám már az elején szögezzünk le egy nagyon fontos tényt: az indulatok  kisgyermekkorban természetes részei a gyermek fejlődésének, és nem az a céljuk, hogy anya-apa mielőbb ősz hajszálakat növesszen. Általában még csak nem is szándékosak és manipulatívak ezek a kitörések. Inkább úgy érdemes tekinteni rájuk, mint a gyermek érzelmi fejlődésének és kognitív képességeinek természetes részeire. A gyerek még nem rendelkezik teljesen kifejlett önkontrollal és érzelmi szabályozással, ezért gyakran reagál erőteljes érzelmekkel a körülötte lévő világra.

Indulatok kisgyermekkorban - tippek szülőknek a kisgyermekkori érzelmek kezelésére

Indulatok kisgyermekkorban: ha a szülő megérti, könnyebben kezeli

A jó hír, hogy ezek az erőteljes érzelmi kitörések megfelelő megközelítéssel hatékonyan kezelhetők – és olykor akár meg is előzhetők. Hogy hogyan?

Az első lépés a kisgyermekkori indulatok hatékony kezelésében az, hogy a szülő megértse és elfogadja ezeket az érzelmeket. Ha felismerjük, hogy a gyerek nem szándékosan próbálja bosszantani vagy manipulálni a szülőt, hanem egyszerűen még tanulja, hogyan fejezze ki és kezelje az érzelmeit, az máris segíthet abban, hogy megőrizzük nyugalmunkat és hatékonyan segíthessünk neki is érzelmei túláradásának kezelésében.

5 hatékony tipp arra, hogyan előzhetők meg és kezelhetők az indulatok kisgyermekkorban!

  1. Adj figyelmet és támogatást: Amikor a gyerek érzelmileg túlcsordul és kitörésnek az indulatai, próbálj megnyugtatóan és támogatóan reagálni. Adj neki időt és helyet az érzéseinek kifejezésére, és legyél elérhető távolságban mellette, hogy érezze, nincs egyedül, ott vagy neki.
  2. Türelem és megértés: Egy ilyen érzelmileg túlfűtött helyzetben nem nehéz megharagudni a gyerekre, vagy akár büntetni a gyereket az indulatkitörés miatt. Mégis arra biztatunk, hogy próbálj meg türelemmel és megértéssel reagálni. Próbálj visszaemlékezni arra, hogy ezek az érzelmek a személyiségfejlődés természetes részei és nem ellened szólnak. És arra is, hogy a gyerek azért neked mer kiborulni, mert benned bízik, a te szeretetedben biztos!
  3. Tanítsd neki az érzelmei szabályozását: Felnőttként mi már ügyesebben kezeljük az érzéseinket – és ebben mintát is adhatunk a gyerekeinknek. Segíts abban a kicsinek, hogyan értse meg, fogalmazza meg és kezelje az érzelmeit. Beszélj vele az érzéseiről, mesélj neki arról, hogy te mikor és miért érezted magad hasonlóan. Mutasd meg neki azt is, hogyan fejezze ki azokat egészséges és konstruktív módon.
  4. Hozz létre biztonságos, jól  kiszámítható környezetet: Egy gyereknek nagyon nagy igénye van a biztonságra. Számára ezt adja meg az is, ha előre kiszámítható rutint és környezetet hoztok létre neki. Ez segíthet csökkenteni az indulatkitörések gyakoriságát és intenzitását.
  5. Csak higgadtan: Tudjuk, hogy néha elképesztően nehéz nyugodtnak maradni – de azért próbálj meg az indulatkitörésekre nem indulatos reakcióval válaszolni. A te nyugalmad és higgadtságod segíthet csökkenteni számára is a helyzet feszültségét és intenzitását.

+1 Ha mégis elragadnak az érzelmek: Mindenkivel előfordulhat, veled is. Ha így történik, merj bocsánatot kérni a gyerekedtől, merd elmondani neki, hogy nem reagáltál helyesen. És merj beszélni arról vele, hogy igen, a felnőttek, sőt a szülei sem tökéletesek, mi is kijövünk olykor a sodrunkból.

Hasznos lehet az ismerőseidnek is? Oszd meg!

Tetszett a cikk? Ezek is érdekelhetnek!

a gyermekkori szorongás 01
mentális egészség megőrzése 01

Kapcsolódó szolgáltatásaink