Magabiztos gyerekként az új iskolában: így segíthetsz az önbizalom fejlesztésével neki!

Vajon szülőként hogyan segíthetjük gyermekünket az önbizalom építésben, hogy hamar barátokra találhasson, ha most kezdte az iskolát, vagy ha új iskolába jár majd az idei tanévben? Ilyenkor ugyanis a beilleszkedés egy plusz feladatot, méghozzá nagy feladatot jelent majd neki, amihez nagy szüksége lesz az önbizalomra! Budavári Eszter írása.

Mit is jelent az egészséges önbizalom? Azt, hogy ismerjük saját képességeinket, erősségeinket és hiszünk abban, hogy ezeket különféle helyzetekben megfelelően tudjuk hasznosítani.

Mi minden határozza meg az önbizalom szintjét és erősségét?

Az önbizalmunkat sok minden meghatározza. Például a  személyiségvonásaink és  a környezetünkből érkező hatások, köztük a másoktól kapott visszajelzések is. Éppen ezért a szülő is sokat tehet gyermeke önbizalmának növeléséért. Ebben segíthetnek az alábbi módszerek:

1. Félelmek átbeszélése

Számos gyermek szorong bizonyos helyzetektől. Beszéljük át ezeket közösen! Mi történhet a legrosszabb vagy a legjobb esetben? Próbáljunk meg együtt felkészülni ezekre, és alakítsunk ki közösen hatékony megoldási stratégiákat!

2. Erősségek és érdeklődés feltérképezése

A gyerek akkor válhat igazán magabiztossá, ha ismeri saját képességeit! Hiszen ezek segíthetik ők a kihívások leküzdésében is. Számos jó gyakorlat létezik ennek feltérképezésére. Például játékosan összegyűjthetjük az ő „szuperképességeit”, vagy a mindennapok során jelezzük neki vissza, ha egy adott tevékenységben nagyon ügyes.

önbizalom iskola

A barátkozáshoz az is fontos, hogy tisztában legyen azzal, mi az, amit igazán szívesen csinál szabadidejében,  vagy milyen témában mélyül el szívesen. Ezek ugyanis jó alapot adhatnak a másokkal való beszélgetéshez is. 

3. Pozitív megerősítések

A dicséret az egyik legjobb eszköze az önbizalom növelésének. Ha ezt alkalmazzuk, az nem jelenti azt, hogy a gyerek beképzelt lesz. Fontos azonban egészséges mértéket tartani! Például dicsérjük meg, ha úgy látjuk, fejlődött valamiben, vagy ha jól esett nekünk a segítsége.

Tanítsuk meg arra is, hogyan motiválhatja saját magát, fogalmazzunk meg közösen egy bátorító mondatot, amit nehéz helyzetekben alkalmazhat. Akár le is írhatjuk ezt a mondatot egy cetlire, vagy készíthetünk színes plakátot belőle, ami egy jól látható helyre kitéve a szoba dísze is lehet.

4. Hibák elfogadása 

Az önbizalom szempontjából lényeges, hogy a gyerek tisztában legyen azzal: senki sem tökéletes. Még anya és apa sem! Tanítsuk meg arra, hogy elfogadja azt is, ha éppen valamiben hibázik. Fontos, hogy tudja azt is, hogy a hibái nem őt magát minősítik. Viszont tanulhat belőlük és a jövőben ügyesebben oldhat meg hasonló helyzeteket.

5. Kommunikáció fejlesztése

A beilleszkedés egyik kulcsa a jó kommunikáció lehet. Segíthet, ha együtt eljátszunk konkrét szituációkat – például egy bemutatkozást -, és átbeszéljük, hogyan lehet jó benyomást kelteni másokban. Elmondhatjuk, miért hatásos, ha ilyenkor  mosolyogjunk, nézzünk a másik szemébe, legyünk érdeklődőek és meséljünk saját hobbinkról. Tanítsunk hatékony és erőszakmentes konfliktusmegoldó technikákat is a gyereknek, hiszen könnyen kerülhet olyan helyzetbe is, ahol erre szüksége lehet.

6. Mozdítsuk ki a komfortzónájából

Sikerélményt adhat – és így az önbizalom is fejlődhet vele – az is, ha a gyerek egy olyan szituációban tud helytállni, amitől eddig tartott egy kicsit. Ezzel fejlődik a megküzdő képessége, ami később más helyzetekben is hasznára válhat. Ilyen lehet mondjuk megszólítani a szomszéd gyereket, vagy kipróbálni egy ismeretlen hobbit. De semmit se erőltessünk: nem az a cél, hogy a gyereknek egy kellemetlen vagy akár kifejezetten kudarcélményt okozzunk. 

+1. Példamutatás

A szülő nemcsak reakcióival hat gyermeke önbizalmára, hanem bizony azzal is, ő milyen példát mutat. Ugyanis mintát ad számára, ami segíthet neki a beilleszkedésben is. Ezért a gyerek önbizalom fejlesztése mellett az is legalább ilyen fontos, hogy a szülő is dolgozzon saját önbizalmán.

Budavári Eszter
Pedagógiai szakpszichológus

Hasznos lehet az ismerőseidnek is? Oszd meg!

Tetszett a cikk? Ezek is érdekelhetnek!

szülőtársi együttműködés
Üres fészek szindróma: mi lész a szülővel a gyerek kirepülése után?

Kapcsolódó szolgáltatásaink