Túl öreg vagyok már ehhez? – élet a nyugdíjas korban

Életünk során mindannyian különböző kihívásokkal és lehetőségekkel találkozunk. Sokáig nyitottak vagyunk az újdonságokra, aztán sokan, ahogy idősödnek, egyre inkább veszítik el a lelkesedésüket. Nyugdíjas korukra pedig már a legtöbb dologról azt gondolják: “Én már túl öreg vagyok ehhez.”. Pedig az élet a nyugdíjas korban is tart még újdonságokat, lehetőségeket! Budavári Eszter írása.

Lehet szó egy új hobbi elkezdéséről, utazásról, vagy akár egy technológiai eszköz használatáról, az igazság az, hogy sosem vagyunk túl öregek ahhoz, hogy új élményeket gyűjtsünk. Persze, mindez nagyrészt a hozzáállásunkon múlik. Így arra biztatjuk az idősebb generációt, hogy bátran kezdjenek új dolgokba, hiszen ennek számos pozitív hatása lehet.

Személy szerint az élethosszig tartó tanulás elvében hiszek. Vagyis, hogy mindig van még mit tanulnom önmagamról és a világról. Fontosnak tartom, hogy bizonyos képességeimet fejlesszem és új tevékenységeket próbáljak ki. Azokra a személyekre is mindig felnéztem, akik akár már középkorúként, vagy nyugdíjhoz közel vágtak bele valami teljesen újba. Így volt ez akkor is, amikor még képzésem során az egyik oktatómat – nevezzük Anitának – megismertem.

Anita hosszú évekig könyvtárosként dolgozott és élvezte a munkáját. A könyvek szeretete vezette el őt a pszichológiai olvasmányokhoz, és közel 60 évesen úgy döntött, ő is szeretne embereken segíteni, és beiratkozott az egyetemre. Pszichológus lett, majd ezután meseterapeuta képzettséget is szerzett!

nyugdíjas 01 túl öreg vagyok már ehhez

Már bőven nyugdíjas korba lépett, mire elkezdhetett a választott szakmájában dolgozni, de Anita ezt nem bánta. Sőt, úgy érezte, több energiája és motivációja van, mint valaha. Ez nem csoda, hiszen kutatások is bizonyítják, hogy az új ismeretek elsajátítása és az agy aktív használata hozzájárulhat a szellemi frissesség megőrzéséhez.

Legyen szó egy új nyelv tanulásáról, egy régóta vágyott hangszer megszólaltatásáról, vagy akár csak egy új recept kipróbálásáról, a tanulás örömet és új tapasztalatokat ad.

Nyugdíjas korban sok idő is felszabadul, amit többek között arra is fordíthatunk, hogy olyan vágyott tevékenységeket valósíthassunk meg, amelyekre az évek során a rohanó dolgos hétköznapokban nem volt időnk. A világ folyamatosan fejlődik, tele van újdonságokkal, merüljünk el bátran egy számunkra érdekes témában, olvassunk utána, fedezzük fel!

A címben szereplő mondatot legtöbbször a technológiai vívmányokkal kapcsolatban hallom az idősebbektől. Bizonytalanságuk érthető, hiszen ez a terület is gyorsan fejlődik, amit nehéz lehet követni. De fontos, hogy megőrizzék nyitottságukat és kiváncsiságukat, hiszen, ha mernek kérdezni, segítséget kérni azzal kapcsolatban, hogyan működnek az okos eszközök, az internet, máris magabiztosabbak lesznek és még inkább kinyílik a világ.

Sokszor nehéz egyedül bátorságot meríteni az új dolgok kipróbálásához. A közösségi kapcsolatok ápolása minden életkorban fontos, időskorban pedig főként. Az én egyik nagymamám minden héten jár a helyi kertbarát körbe, ahol az elsődleges téma a közös hobbi és érdeklődés, de ezen kívül is számos dolgot megosztanak egymással. Ha pedig valakinek nehézsége van, támaszt nyújtanak egymásnak, és telefonon is tartják a kapcsolatot.

Nyugdíjas 02 túl öreg vagyok már ehhez

Szinte mindenhol megtalálhatóak időseknek szóló programok, klubok, bátran csatlakozzanak ezekhez! Az új barátságok és a közös tevékenységek nemcsak szórakoztatóak, de erősítik az önbizalmunkat és pozitív hatással vannak a mentális egészségünkre is. Jó lehetőséget kínál erre a Mindwell Pszichológiai Központ ősszel induló csoportja, ami friss nyugdíjasoknak segít átlépni ebbe az új életszakaszba a társas támogatás erejével. Mert mi hiszünk abban, hogy ez az időszak egy izgalmas korszak kezdete.

Soha nem vagyunk túl öregek ahhoz, hogy új dolgokat próbáljunk ki, tanuljunk és fejlődjünk. Az élet minden szakasza új lehetőségeket kínál, csak nyitott szívvel és kíváncsisággal kell hozzáállni! Ne hagyjuk, hogy az életkor korlátozzon minket – hiszen minden nap egy új kaland kezdete lehet. Az idő múlása elkerülhetetlen, de az, hogy hogyan éljük meg, rajtunk múlik. Merjünk nagyot álmodni és új dolgokat felfedezni, hiszen az élet valódi öröme a folyamatos felfedezésben rejlik!

Budavári Eszter

Pedagógiai szakpszichológus

Hasznos lehet az ismerőseidnek is? Oszd meg!

Tetszett a cikk? Ezek is érdekelhetnek!

beilleszkedés az iskolába 01

Kapcsolódó szolgáltatásaink