Átállás az őszi mindennapokba: hogyan tegyük könnyebbé az átmenetet?

A nyár után közvetlenül visszatérni az őszi mindennapi teendők világába gyakran valószínűtlen vállalkozásnak tűnik. Ahelyett, hogy az összes rutint egyszerre próbálnád visszaállítani, kezdj inkább kisebb célokkal. Tegyél kis lépéseket, és adj magadnak időt az átállásra. Legyen az első lépés, hogy átfutod ezt az összefoglalót arról, hogyan is tudod megkönnyíteni az átmenetet! Pollák Éva írása.

Kezdd kicsiben és tudatosan!

Adj magadnak néhány napot, hogy beszerezd, amire a gyerekeknek szükségük lehet, és további pár napot a szekrények átrendezésére. Ahogy Jon Kabat-Zinn mondja: „A jelen pillanatot csak akkor tudjuk igazán értékelni, ha teljes figyelemmel vagyunk rá.” Az apró lépések és a tudatos tervezés segíthetnek abban, hogy ne érezd magad túlterheltnek, és elkerüld a túlfeszítést, ami gyakran a „mindennek azonnal rendben kell lennie” gondolatból eredhet.

Lépj be lassan a mozgás világába

Ahhoz, hogy a mozgásprogramodat újraindítsd, időre van szükség. Először is gondold végig, milyen mozgásformához lenne kedved, és mi fér bele az egyéb teendőid mellett. Ha még nem érzed magad készen, kezdd néhány meditációs vagy mindfulness gyakorlattal, hogy mentálisan is a legjobban teljesíts. Fókuszálj arra, hogy sikerülni fog, és minimalizáld a kifogásokat. Ha például hetente kétszer szeretnél jógára járni, tervezd meg előre, mi szükséges ehhez, és készülj fel időben.

ősz átállás

Tervezd újra a naptáradat!

Gondolj csak bele: a nyári utazások és kalandok is extra tervezést igényeltek. Ugyanígy a mindennapi tevékenységek visszaállítása is megkövetelheti a tervezést. Vedd elő a régi naptáradat – legyen az digitális vagy papíralapú – és szánj időt az étkezés előkészítésére, edzésprogramodra, valamint a szeretteiddel való találkozásokra. Pár hét múlva talán már nem lesz szükséged ilyen részletes tervezésre, de addig is segít visszarázódni a megszokott ritmusba.

Ne félj újítani!

Most visszatérsz egy jól ismert rutinhoz, de ki mondja, hogy annak pontosan ugyanolyannak kell lennie, mint régen? Lehet, hogy épp itt az ideje, hogy változtass a családi időbeosztáson, az edzésprogramodon, vagy új szokásokat vezess be. Mivel már így is átmeneti időszakban vagy, érdemes nagyot lépni, és kipróbálni valami újat.

ősz átállás 02

Tervezz előre és várj valami jót!

A nyár elbúcsúztatása nem mindig egyszerű, de nem kell, hogy az őszi napok unalmasak legyenek. Tervezz előre néhány pozitív eseményt a következő hónapokra. Egy hétvégi kirándulás, egy baráti találkozó vagy akár egy laza nap, amire várhatsz, sokat segíthet. Ha van mire várnod, a szeptemberi napok is vidámabbnak tűnhetnek!

Ne siess, adj magadnak időt!

Végül pedig emlékezz arra, hogy senki sem várja el tőled, hogy azonnal kilépj a nyári üzemmódból. Tartsd meg a vakációs hangulatot egy kicsit, és ne érezd rosszul magad, ha nem tudod azonnal felvenni a napi rutint, vagy ha néha megnyomod az ébresztőt. Hamarosan újra visszarázódik minden a megszokott kerékvágásba, de addig is élvezd az átmenet minden pillanatát!

Pollák Éva

Szakmai vezető, tanácsadó szakpszichológus, pár- és családterapeuta

Hasznos lehet az ismerőseidnek is? Oszd meg!

Tetszett a cikk? Ezek is érdekelhetnek!

a gyermekkori szorongás 01
mentális egészség megőrzése 01
Szociális szorongás 4 tipp hogyan segíthetsz gyermekednek leküzdeni 2

Kapcsolódó szolgáltatásaink