A mentális egészség jövője: miért kulcskérdés a lelki jólét?

Október 10-én a Mentális Egészség Világnapja arra emlékeztet bennünket, hogy felgyorsult világunkban mennyire fontos odafigyelni lelki jólétünkre. Ahogy az élet egyre komplexebbé válik, egyre nagyobb kihívást jelent fenntartani mentális egészségünket. De mit tehetünk egyénileg és szülőként, hogy jobban gondoskodjunk magunkról és a következő generációról? Pollák Éva írása.

A mentális egészség egyre inkább központi téma lesz a következő évtizedekben. A digitális világ gyors tempója, a közösségi média miatti folyamatos összehasonlítás, a gazdasági bizonytalanság és a környezeti kihívások mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre többen érezzék magukat mentálisan túlterheltnek. De vajon milyen tényezők befolyásolják mentális egészségünket?

Új kihívások: miért nehezebb ma a mentális egészség fenntartása?

Ha összehasonlítjuk korunk emberének mentális állapotát a XX. század közepével, egyértelmű különbségeket találunk. Pszichológiai szempontból az egyik legszembeötlőbb talán az, hogy az emberek ma már nehezen „kapcsolnak ki”.

A digitális eszközök folyamatos elérhetőséget biztosítanak, ami nem csak megnehezíti, hogy elhatároljuk a munkát a magánélettől, de a korábbihoz képest hihetetlenül felgyorsult munkatempót is diktál. Gondoljunk csak bele: korábban postai levélváltás, majd később telefon – ha épp bent volt az irodában és elértük – kellett ahhoz, hogy 1-1 munkafázist leegyeztessünk, előkészítsünk. Amihez az ‘80-90-es években még napok-hetek kellettek, ahhoz ma sokszor elegendő pár perc.

Állandóan jelen-, és készenlétben kell lennünk – nemcsak a munkában, de a kapcsolatainkban és az online térben is. Ez azonban kimutatottan növeli a szorongást. Különösen igaz ez a fiatalabb generációk körében, akik egyre kevésbé érzik, hogy meg akarnak felelni az elvárásoknak.

mentális egészség megőrzése 01

Susan Cain Csend: a hallgatás ereje egy hangos világban című könyvében arra hívja fel a figyelmet, hogy a modern világban vissza kell találnunk a csendhez.

„A csend az a hely, ahol a kreativitás és a megoldások megszületnek.”

Bátran kijelenthetjük, hogy az elmélyült gondolkodás és a csend jelentősége kifejezetten fontos a mentális jóllét fenntartásában.

A korábbi generációk jobban tudtak koncentrálni és a kapcsolataik nagyobb személyes intimitáson alapultak. A mai fiatalok számára a figyelem akaratlagos megújítása és az online-offline kapcsolatok sokaságában való navigálás számít alapvetőnek.

Daniel Kahneman Gyors és lassú gondolkodás című művében azt írja le, hogy az emberi agy kétféle gondolkodási móddal dolgozik. Egy gyors, intuitív folyamattal és egy lassabb, elemző, mélyebb gondolkodásmóddal. A modern világ egyre inkább arra késztet minket, hogy inkább a gyors, intuitív gondolkodásra hagyatkozzunk, elhanyagolva a lassú, mélyebb, reflektív gondolkodást.

Ez hosszú távon hozzájárulhat a mentális kimerüléshez és a szorongáshoz, hiszen kevesebb időt hagyunk magunknak a komplex problémák átgondolására és az érzelmi feldolgozásra. Az agyunk állandóan pörög, ritkán kap valódi szünetet, miközben ömlenek ránk a nehezebbnél nehezebb kihívások.  Nem véletlen, hogy a WHO szerint 2030-ra a depresszió lesz a vezető betegségteher.

mentális egészség megőrzése 02

Mégis hogyan vigyázhatunk a mentális egészségünkre?

Íme 10 rövid és hatékony tipp, amivel javíthatjuk pszichés egyensúlyunkat:

  1. Tarts digitális detoxot! – Szánj időt a közösségi médiától való elvonulásra, hogy csökkentsd a külső nyomást és összehasonlítást.
  2. Mozogj rendszeresen! – A testmozgás segít csökkenteni a stresszt és javítja a hangulatot.
  3. Aludj eleget! – A megfelelő alvás elengedhetetlen az agy regenerálódásához és az érzelmi egyensúly fenntartásához.
  4. Gyakorold a mindfulnesst! – A tudatos jelenlét gyakorlása, a meditáció és a légzésgyakorlatok segítik csökkenteni a szorongást.
  5. Keress csendes pillanatokat! – Tudatosan teremts időt arra, hogy elcsendesedj, és befelé figyelj.
  6. Légy kedves önmagaddal! – Ne légy túl kritikus magaddal szemben, fogadd el a hibáidat és sebezhetőségeidet.
  7. Építs erős kapcsolatokat! – A támogató emberi kapcsolatok segítenek leküzdeni a stresszt és javítják a közérzetet.
  8. Tarts határokat! – Tanulj meg nemet mondani, és határokat szabni, hogy ne vállald túl magad.
  9. Találj időt a hobbidra! – Az önkifejezés és a kreatív tevékenységek segíthetnek a feszültség levezetésében, abban, hogy örömmel elmerülj a pillanatban és csak jelen légy.
  10. Kérj segítséget! – Ha úgy érzed, hogy túl sok a nyomás, ne félj segítséget kérni egy baráttól vagy szakembertől.

mentális egészség megőrzése 03

No és hogyan segíthetjük a következő generációt? Szülőként különösen fontos szerepet játszunk abban, hogy gyermekeink mentális egészsége is megfelelően fejlődjön. Íme 5 tipp szülőknek, ami segíthet ebben:

  1. Mutass jó példát! – A saját stresszkezelési szokásaid kialakításával és az erről való nyílt beszélgetéssel példát mutathatsz gyermekeidnek is.
  2. Bátorítsd őket érzelmeik kifejezésére! – Teremts biztonságos légkört, ahol szabadon beszélhetnek érzéseikről, használj érzelem kereket vagy érzelem-métert a hétköznapokban.
  3. Limitáld a képernyőidőt! – Segíts nekik kialakítani az egészséges egyensúlyt a digitális és az offline tevékenységek között.
  4. Tanítsd meg őket nemet mondani! – Fontos, hogy a gyerekek megtanuljanak határokat szabni, és ne vállalják túl magukat. (Az unatkozás, elcsendesedés elengedhetetlen, ne feledd!)
  5. Értékeld az erőfeszítéseiket! – Ne csak az eredményeket, hanem az erőfeszítéseiket is ismerd el, ezzel is erősítve önbizalmukat.

A mentális egészség megőrzése ma nem luxus, hanem szükségszerűség – mind egyéni, mind családi szinten!  Ahogy Carl Jung mondja:

“Aki kifelé néz, álmodik; aki befelé néz, ébred.”

Vagyis ahhoz, hogy hosszú távon is kiegyensúlyozottak maradjunk, és gyermekeinket is megfelelően támogassuk, fontos, hogy tudatosan figyeljünk magunkra és a körülöttünk élőkre.

Pollák Éva

Szakmai vezető, tanácsadó szakpszichológus, pár- és családterapeuta

Hasznos lehet az ismerőseidnek is? Oszd meg!

Tetszett a cikk? Ezek is érdekelhetnek!

ősz átállás
szomatizáció: a test és a lélek kapcsolata

Kapcsolódó szolgáltatásaink