A COVID-19 utáni depresszió és kezelési lehetőségei

A COVID-19 járvány évekig meghatározó része volt életünknek, és bár kisebb mértékben, de napjainkban is jelen van. Időközben egyre több adatunk lett arról, hogy a betegségnek milyen hatása van a mentális egészségünkre. Budavári Eszter írása.

A COVID-19 és a depresszió kapcsolata

Magyar kutatók megállapították, hogy a fertőzésen átesett személyeknél nagyobb a kockázata a mentális egészségi zavarok kialakulásának. Ezek közül is a depresszió jelenik meg a legmagasabb arányban. Úgy találták, hogy a betegek több mint fele beszámol depresszióhoz köthető tünetekről, akár a felépülést követő fél-egy évben is. 

A COVID-19 utáni depresszió megjelenésének oka több tényezőre is visszavezethető. Legfőbb ezek közül valószínűleg az, hogy a COVID-19 vírus agyra gyakorolt negatív hatása erős stresszválaszt okozhat, ennek nyomán pedig alvászavar, koncentrációs zavar, és különböző hangulati zavarok is kialakulhatnak.

Emellett a testünkben létrejövő védekező reakciók is járhatnak hasonló mellékhatásokkal. A sok időt kórházban töltő személyeknél gyakran alakult ki a magány és az elszigeteltség érzése. Az életveszélyből felépülő betegeknek pedig sokkal több időbe telik fizikailag felépülni, és mentálisan feldolgozni a velük történteket – sok esetben ehhez külső segítség is szükséges lehet.

Covid-19 utáni depresszió tünetei és kezelési lehetőségei

Mindemellett a COVID-19-hez kapcsolódó depresszió nemcsak magának a betegségnek a tünete, hanem a globális válság mentális és érzelmi következménye is. A legtöbb ember a szorongás és a stressz fokozott tüneteiről számol be a COVID-19 járvány kezdete óta. A társadalmi távolságtartás sokaknak érzelmi megterhelést jelentett a kapcsolatokban és logisztikai feszültséget a munkahelyeken. Ebben a tekintetben a kisgyermeket gondozók, az idősödő szülők, és a beteg családtagok még nagyobb terhelésnek voltak és vannak kitéve. Így a depresszió akár náluk is megjelenhet. 

Mik lehetnek a tünetek?

A kutatók az alábbiakat tekintik a COVID-19 utáni depresszió tüneteinek:

  • – Szomorúság, kedvetlenség vagy reménytelenség érzés
  • – Elzárkózás a társas interakcióktól és a szerettekkel való kapcsolatoktól
  • – A beteg nem látja értelmét a gyógyulás irányába tett kísérletnek
  • – Kevéssé vagy egyáltalán nem reagál arra, hogy mások COVID-19-fertőzöttek vagy meghalhatnak
  • – Nem érdeklik a napi tevékenységei vagy hobbijának folytatása
  • – Nem szívesen tervez a jövőre nézve
  • – Fél attól, hogy elkapja a COVID-ot – vagy fordítva, túlságosan hanyag az óvintézkedéseket illetően, mert szerinte „úgysincs értelme”

Nézzük csak mit lehet tenni, ha a fenti  tünetek esetleg hosszú ideje fennállnak és úgy érezzük, segítségre van szüksége ? 
egyéni terápia pszichológus

A COVID-19 utáni depresszió gyakran igényel terápiás támogatást, ami sokszor gyógyszeres kezeléssel együtt javasolt. A megfelelő kezelési módot főként pszichiáter szakorvos tudja megállapítani, ám egy pszichológiai konzultáció is segíthet elindulni a gyógyulás útján. A terápia mellett azonban otthon is sokat tehetünk a mentális egészségünkért. Az alábbiakban bemutatunk pár hatékony módszert:

1. Új rutinok kialakítása:

A bizonytalanság nagy mértékben növelheti a szorongást, ezért érdemes napi, heti rutinokat kialakítani, esetleg kisebb célokat kitűzni. Ehhez érdemes átgondolni, a mindennapjainkban mire tudunk hatást gyakorolni. Nagyban segíthet, ha struktúrát adunk egy-egy napnak,pl. mindennap ugyanabban az időben kelünk fel és fekszünk le aludni, odafigyelünk a munkával és a pihenéssel töltött idő egyensúlyára, akár új hobbikat is kipróbálhatunk. Az úgynevezett hála-, vagy örömnapló rendszeres vezetése hangulatjavító hatással bírhat. Minden este gondoljuk át, hogy mi volt az a 3 dolog aznap, ami jó élmény volt, vagy amiért hálásak vagyunk. Ezek lehetnek egészen apró dolgok is, például beszélgetés egy baráttal, kisállat simogatás, egy finom kávé. A relaxáció, meditáció, mindfulness gyakorlatok szintén segíthetnek az ellazulásban. 

2. Társas kapcsolatok fenntartása

Személyes kapcsolataink ápolása nagyon fontos az elszigetelődés megelőzésében. Szánjunk időt a barátokkal és a családdal való beszélgetésre. Ha nem tudunk személyesen találkozni velük, hívjuk fel őket, vagy kapcsolódjunk hozzájuk a közösségi médián keresztül. Próbáljunk közös élményeket létrehozni, ez lehet akár egy könyv közös olvasása, sorozatnézés, vagy társasozás is. 

  1. A testi tünetek kezelése

Előfordulhat, hogy a COVID-19 vírus tünetei, a szorongás vagy a depresszió miatt kimerültnek érezzük magunkat. Éppen ezért fontos, hogy fizikai jóllétünkkel is törődjünk.  Figyeljünk arra, hogy eleget aludjunk, mozogjunk, együnk tápláló ételeket és igyunk elegendő folyadékot, lehetőleg vizet. 

Ha úgy érzed, hogy te magad vagy egy családtagod érintett lehet a COVID-19 utáni depresszióban, fontos, hogy mielőbb segítséget kérj és kapj. Hiszen nem kell egyedül megküzdened a nehézségekkel!

Budavári Eszter
Pedagógiai szakpszichológus

Hasznos lehet az ismerőseidnek is? Oszd meg!

Tetszett a cikk? Ezek is érdekelhetnek!

Téli depresszió, vagyis szezonális affektív zavar, röviden SAD
depresszió így segíthetsz
Depresszió típusai, tünetei

Kapcsolódó szolgáltatásaink