Miért félünk segítséget kérni lelki probléma esetén?

Fogfájás esetén nem sokat gondolkodunk, hogy felkeressük-e a fogorvost. De ha nehéz időszakban vagy krízishelyzetben vagyunk, sokakban fel sem merül, hogy az ezzel kapcsolatos érzésekkel nem kell egyedül megküzdeniük, ilyenkor is van segítség. Mi hátráltathat minket abban, hogy lelki probléma esetén beszéljünk másokkal nehézségeinkről, esetleg egy pszichológust is felkeressünk? Miért érdemes nyitottnak lenni a lelki segítség iránt? Budavári Eszter írása.

Bár manapság egyre népszerűbbek a pszichológiai témák a könyvespolcokon és a közösségi médiában is, a pszichológushoz járásról még mindig sok tévhit él. Például: csak az megy oda, aki  mentálisan beteg, sőt “bolond”, és segítséget kérni a gyengeség jele. Sokan nincsenek tisztában azzal sem, valójában mi történik a pszichológusnál, így érthetőek a bizonytalan érzések, hiszen gyakran tartunk az ismeretlen dolgoktól.

Az önismeret kulcsfontosságú lehet ebben a kérdésben is! Hiszen sokszor még magunknak sem merjük beismerni, hogy nehézségünk adódott egy problémával vagy élethelyzettel.

Hogyan juthatsz el a segítségkérésig lelki probléma esetén?

Elsőként érdemes megvizsgálnunk saját érzéseinket, és ránézni arra, az adott helyzet hogyan befolyásolja mindennapjainkat, munkavégzésünket, pihenésünket, társas kapcsolatainkat. Így már korán felismerhetjük elakadásainkat, és megfogalmazhatjuk szükségleteinket. Ami adott esetben a segítségkérés is lehet.

Bármilyen helyzetben is vagyunk, fontos tudni, hogy nehéz érzéseink teljesen érthetőek és elfogadhatóak. Mindenki más tapasztalatokkal, terhelhetőséggel és megküzdési eszköztárral rendelkezik. Épp ezért nincs olyan, hogy egy probléma mindenkinek egyformán enyhe, vagy súlyos – az számít, mi hogyan éljük meg azt.

lelki probléma esetén nehéz a segítségkérés

A nehézségek felvállalása környezetünkben kétségkívül nem könnyű. Érthető, ha nem szeretnénk világgá kiabálni a problémáinkat, ám szeretteink valószínűleg tisztában vannak helyzetünkkel, és akár akaratlanul is tovább juttathatják ennek hírét ismerősi körben is.

Sajnos egy kevésbé támogató közösségben akár ítélkező hozzáállást is tapasztalhatunk mások részéről. Hiszen előfordulhat, hogy téves információk, esetleg generációk óta berögződött meggyőződések alapján bántó módon reagálnak, vagy adnak kéretlen tanácsokat. Ilyen lehet például az, hogy a gyász időszaka 1 évig tart, ezután “illik” továbblépni, így a gyászév letelte után te már nem lehetsz szomorú, nem sírhatsz emiatt, stb. Ilyen körülmények között pedig fokozottan érthető, ha nehéz bárkihez is lelki támogatásért fordulni.

Így küzdheted le a segítségkéréstől való félelmet!

  • Önismereted segítségével határozd meg, miben is igényelnél segítséget, támogatást.
  • Keress olyan személyeket a környezetedben, akikben megbízol, akik támogatnak téged. Lehet, hogy ők konkrét segítséget is tudnak nyújtani számodra, de sokszor már az is elég, ha ítélkezés nélkül, értő figyelemmel meghallgatnak.
  • Avasd be közelebbi kollégáidat, családtagjaidat, barátaidat is a helyzetedbe, ugyanis könnyen lehet, hogy az elkövetkezendő időszakban nehezebben tudsz majd koncentrálni, vagy akár indulatosabban reagálsz, esetleg kevésbé lesz kedved, időd programokon részt venni.
  • Ha úgy érzed, környezetedben nincs kihez fordulni, akkor érdemes lehet egy támogató csoportot keresni, ahol hasonló nehézségekkel küzdő emberekkel találkozhatsz biztonságos, ítélkezésmentes környezetben. Itt építkezhetsz mások tapasztalataiból, és pozitív visszajelzéseket is kaphatsz.
  • VAGY ha úgy érzed, a problémával való megküzdésben a társas támogatás és az eddig próbált megoldási módok nem elegendőek, akkor érdemes pszichológushoz fordulni.
    • Az ezzel kapcsolatos bizonytalanságok leküzdésében segítségedre lehet, ha a szakemberről előzetesen tájékozódunk, például a honlapján elérhető kép és bemutatkozás alapján.
    • A pszichológussal egy folyamat során beszéld át aktuális helyzeted, térképezzétek fel a lehetséges megoldásokat a nehézségekre.
    • A szakember segítségével új nézőpontból tekinthetsz önmagadra és helyzetedre, mélyül önismereted, bővül megküzdési eszköztárad.
    • A szakember megértő és elfogadó légkört teremt, ahol biztonságban érezheted magad.

Az se tartson vissza, ha esetleg félsz a környezeted reakciójától. Pszichológushoz járni ugyanis magánügy, senkinek sem kötelező beszámolni róla! Ugyanakkor akár fel is vállalhatod, hiszen szakember segítségét igénybe venni valójában nagyon bátor dolog. Hiszen azt jelenti, hogy képes vagy szembenézni önmagaddal és elakadásaiddal.

Természetesen időbe telhet felismerni, és elfogadni, ha segítségre van szükséged. Azonban bármikor bárkinek adódhat olyan időszak az életében, amikor szüksége van mások támogatására. Érdemes hát kísérletet tenni a segítségkéréssel kapcsolatos félelmeink megszelídítésére –  ugyanis hosszútávon csak jól járhatunk ezzel.

Budavári Eszter

Pedagógiai szakpszichológus

Hasznos lehet az ismerőseidnek is? Oszd meg!

Tetszett a cikk? Ezek is érdekelhetnek!

a gyermekkori szorongás 01
mentális egészség megőrzése 01
Szociális szorongás 4 tipp hogyan segíthetsz gyermekednek leküzdeni 2

Kapcsolódó szolgáltatásaink