Mire NEM jó a pszichológus – 10 tévhit és cáfolata röviden!

Az életünk tele van kihívásokkal, és néha szükségünk van segítségre ahhoz, hogy átlássuk a saját gondjainkat. Itt lép be a képbe a pszichológus, de valójában mire jó a pszichológus? Most végigveszünk néhány tipikus tévhitet, amelyek körülveszik ezt a szakmát, és tisztázzuk, mi is az, amit ténylegesen várhatunk a szakembertől – és azt is, mire nem jó a pszichológus. Pollák Éva írása.

1. A pszichológus nem „varázsló”

Rögtön az elején érdemes leszögezni, hogy a pszichológus nem varázsló! Egyetemi képzése, sőt még szakképzése végén sem kap varázspálcát! Így ő sem old meg minden problémát. A pszichológus segít, de nem ígér csodákat.

2. Azonnali megoldások nem mindig elérhetők

Tévhit, hogy egyetlen konzultáció vagy terápiás ülés megold minden problémát! Azonban a varázslat csak a mesékben létezik, és a valóságban az elkötelezettség, munka és idő szükséges a változáshoz. A változás  pedig időbe telik, és a pszichológiai munka bizony folyamatos erőfeszítést igényel mind a kliensek, mind a szakemberek részéről. Nincs gyors-megoldás, rövidítés /ld. hatost dobtál szaladj előre három ülésnyit/ – van azonban egymásra hangolódás, bizalom, jelenlét és munka.

10 tévhit a pszichológus szakmáról, mire nem jó a pszichológus

3. Nem varázsolja el a problémákat

A pszichológus nem arra való, hogy a problémákat eltüntesse vagy elfelejtesse. Inkább segít megérteni, kezelni és hatékonyan szembenézni velük. Sőt, segít meglátni, mi az, amit csak a fejünkkel értettünk eddig, de nem a szívünkkel, miből érdemes lelki befőttet készítenünk és eltennünk későbbre. És mi az, ami rohad a batyunk alján és megérett arra, hogy elengedjük, kipucoljuk, helyet csinálva valami másnak, újnak, táplálónak.

4. Nem helyettesíti a barátot vagy családot

Nem, a pszichológus támogató, de nem helyettesíti a szociális kapcsolatokat. Az emberi kapcsolatok fontosak maradnak a pszichológiai egészség szempontjából.

5. Nemcsak a „bolondoknak” való

Egy másik gyakori tévhit, hogy csak azoknak kell pszichológushoz fordulni, akik súlyos mentális problémákkal küzdenek. Valójában mindenki számára hasznos lehet pszichológiai segítség. És igen, a pszichológus is jár pszichológushoz időnként, mert ő már tudja, hogy néha könnyebb együtt.

6. A pszichológus nem ítélkezik

A pszichológus nem ítélkezik feletted, nem teremt le és nem mondja meg a frankót. A szakember célja az, hogy támogasson és segítsen a problémáid megoldásában.

7. Nem elég egyetlen terápiás ülés

Egyetlen terápiás ülés ritkán elegendő ahhoz, hogy mélyen behatoljunk a problémák gyökerébe. De az is előfordulhat, hogy egy hosszabb terápiás kapcsolat lezárását követően, egy hosszabb idő eltelte után ismét felkeresed a pszichológusod, mert úgy érzed, ismét jól jönne egy kis rendrakás. Ilyenkor újradefiáljátok a kapcsolatot, és új fókusszal kezdtek együtt dolgozni. Vagy épp nem, mert a szakember azt tükrözi vissza, hogy mindenben jól működsz, csak jól esett a számodra megszokott biztonságos helyen és kapcsolatban hangosan kimondanod és a kimondássall csokorba rendezni kusza gondolataid. Most, hogy – akár egyetlen alkalom alatt – egybefésülted őket, megszűnt a nyomás és te is úgy érzed, rendben vagy.

8 .Nem csupán beszélgetés

A pszichológiai munka sokkal több, mint egyszerű beszélgetés. A pszichológus segít megtalálni a problémák közti összefüggéseket, és útmutatást ad abban, hogyan tudnánk ügyesebben kezelni nehézségeinket, feloldani elakadásainkat.

9. Nem azonos a barátokkal vagy családtagokkal

A pszichológus szakember, és a kapcsolat vele más, mint a barátokkal vagy családtagokkal való beszélgetés. Az objektivitása és szakértelme egyedi támogatást nyújt. Nem fog felszisszenni, vagy beesni a szék alá, még ha oly nehéz vagy sokkoló dolgot is osztunk meg vele. Azt tanulta, hogyan tartsa meg azokat az érzelmeket, melyek belőlünk kikívánkoznak, kicsordulnak vagy netán zúdulnak. Segít rendet raknunk az érzelmi zűrzavarban.

10. Nem old meg minden problémát a páciens helyett

A pszichológus segít, de a változásért és a fejlődésért a páciensnek is felelősséget kell vállalnia. A pszichológus nem helyettesíti a személyes felelősséget és erőfeszítést. A szakember sosem akarhatja jobban a változást, mint a kliens maga.

Most, hogy már jobban látod, miben számíthatsz egy pszichológusra, te kész vagy a változásra?

Pollák Éva

Szakmai vezető, tanácsadó szakpszichológus, pár- és családterapeuta

Hasznos lehet az ismerőseidnek is? Oszd meg!

Tetszett a cikk? Ezek is érdekelhetnek!

a gyermekkori szorongás 01
mentális egészség megőrzése 01
Szociális szorongás 4 tipp hogyan segíthetsz gyermekednek leküzdeni 2

Kapcsolódó szolgáltatásaink